Makový koláč s čerešňami (vegan, bez lepku a cukru)
Zdravý, letný koláčik z prirodzene bezlepkových múk, je vláčny a sladký len vďaka ovociu.
korpus
- 100g pohánková múka
- 40g mletý mak
- 50g ryžová múka
- 150 g datľový "cukor"
- 1/2dc sezamového oleja
- 350ml rastlinné mlieko
- 1PL jablkový ocot/citrónová šťava
- 1 ľanové vajce (1PL mletý zlatý ľan, 3PL vody)
- 1PL karob
- 1-2PL domáci džem bez cukru/výživa
- 1/2čl škorice
- 1čl sóda bikarbóna
- 2čl bezfosfátový prášok do pečiva
- 1/2 kôry z bio citróna
ovocná poleva
- 2dc mixovaného ovocia (čerešne, jahody, podľa sezóny)
- 1/2dc vody
- 1čl práškového agaru
- datľový sirup podľa chuti
- Rúru predhrejeme na 180 stupňov a menší plech veľkosti 25cm x 25cm vystelieme papierom na pečenie.
- Najprv si pripravíme ľanové vajcia. Zmiešame pomletý ľan s vodou a necháme 5 minút odstáť.
- Mlieko zmiešame s octom a necháme chvíľu postáť aby sa premenilo na cmar. Primiešame olej a džem.
- Zvlášť vymiešame suché ingrediencie, následne všetko spojíme a premiešame.
- Pečieme vo vyhriatej rúre cca 20-25 minút. Skúsime test špáradlom, ak je čisté koláč je hotový.
- Zvolené ovocie mixujeme s vodou, osladíme podľa chuti, pridáme agar a privedieme k varu. Varíme 2-4minúty. Necháme trocha vychladnúť.
- Nalejeme na vychladnutý koláč, môžeme nechať zatuhnúť v chladničke.
Počet videní: 72