RECEPTY

Makový koláč s čerešňami (vegan, bez lepku a cukru)


Zdravý, letný koláčik z prirodzene bezlepkových múk, je vláčny a sladký len vďaka ovociu. 

korpus

  • 100g pohánková múka
  • 40g mletý mak
  • 50g ryžová múka
  • 150 g datľový "cukor"
  • 1/2dc sezamového oleja
  • 350ml rastlinné mlieko
  • 1PL jablkový ocot/citrónová šťava
  • 1 ľanové vajce (1PL mletý zlatý ľan, 3PL vody)
  • 1PL karob
  • 1-2PL domáci džem bez cukru/výživa
  • 1/2čl škorice
  • 1čl sóda bikarbóna
  • 2čl bezfosfátový prášok do pečiva
  • 1/2 kôry z bio citróna

ovocná poleva

  • 2dc mixovaného ovocia (čerešne, jahody, podľa sezóny)
  • 1/2dc vody
  • 1čl práškového agaru 
  • datľový sirup podľa chuti
  1. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a menší plech veľkosti 25cm x 25cm vystelieme papierom na pečenie. 
  2. Najprv si pripravíme ľanové vajcia. Zmiešame pomletý ľan s vodou a necháme 5 minút odstáť.
  3. Mlieko zmiešame s octom a necháme chvíľu postáť aby sa premenilo na cmar. Primiešame olej a džem.
  4. Zvlášť vymiešame suché ingrediencie, následne všetko spojíme a premiešame.
  5. Pečieme vo vyhriatej rúre cca 20-25 minút. Skúsime test špáradlom, ak je čisté koláč je hotový.
  6. Zvolené ovocie mixujeme s vodou, osladíme podľa chuti, pridáme agar a privedieme k varu. Varíme 2-4minúty. Necháme trocha vychladnúť.
  7. Nalejeme na vychladnutý koláč, môžeme nechať zatuhnúť v chladničke.

Dobrú chuť!


Počet videní: 9