RECEPTY

Jednoduchá vegan zacher s raw džemom


Môj najobľúbenejší koláčik. Vyrobený zo zdravých ingrediencií sladený len datľami a pre mňa najlepším džemom zo sušených marhúľ s domácou čokoládovou ganache. Mňaaam. Marhule odporúčam zo sveta plodov sú mäkkučké a najsladšie aké som jedla a navyše majú skvelú cenu. Takýto raw džem je vhodný aj pre malé detičky napríklad do palaciniek. Kokosové mlieko odporúčam čítať zloženie, aby obsahovalo čo najviac kokosovej dužiny a vodu, nič viac, aby nemalo žiadne prídavné látky.

  • 300g špaldovej múky (používam časť celozrnnej)
  • 80 g karobu/kakaa
  • 220 g datľového cukru
  • 1/2 čl škorice a vanilky
  • štipka soli
  • 2čl prášok do pečiva
  • 1čl sóda bikarbóna
  • 400ml horúcej vody/rastlinné mlieko
  • 100ml oleja (používam sezamový a kakaové maslo pomer 1:1)
  • 2PL jablkový ocot
  • 200-250g nesírené sušené marhule 
  • 100g domácej čokolády
  • 70g kokosové mlieko z plechovky
  1. Rúru predhrejeme na 170 stupňov a plech na pečenie vystelieme papierom. Alebo použijeme dve tortové formy s priemerom cca 20cm.
  2. Múku s práškom do pečiva a sódou bikarbónou preosejeme. Primiešame soľ, vanilku a škoricu.
  3. K horúcej vode pridáme datľový cukor, olej a ocot. Ak použijeme kakaové maslo, najskôr ho rozpustíme, dodá cestu vynikajúcu čokoládovú chuť.
  4. Zmiešame suché a mokré ingrediencie a pečieme v rúre cca 20 minút alebo skúsime test špáradlom. Necháme úplne vychladnúť.
  5. Sušené marhule necháme chvíľu zakryté odstáť vo vriacej vode stačí 1dc a mixujeme vo vyššej nádobe tyčovým mixérom alebo vo vysokorýchlostnom mixéri. Ak je zmes hustá po lyžiciach pridávame vodu aby sme dosiahli hustú konzistenciu džemu. Natrieme na upečený korpus rovnomerne po celej dĺžke. Prekrojíme na polovicu a preložíme na seba, vznikne nám poschodový koláč.
  6. Vrch polejeme roztopenou čokoládou nad parou zmiešanou s kokosovým mliekom.
  7. Necháme ztuhnúť v chladničke a krájame na kocky. Môžeme ozdobiť sušenou nasekanou marhuľou.

Dobrú chuť!


Počet videní: 8