RECEPTY

Najlepší pšenový koláč s hruškami a posýpkou


Náš najobľúbenejší pšenový koláč, ktorý si dáme radi ako dezert, či skvelé raňajky. A je vhodný a veľmi obľúbený aj u malých detičiek. Základ je varené pšeno s karobom a kokosom ako náhrada cesta, ďalšou vrstvou je hrušková či jablková plnka a záver je vynikajúca posýpka z bezlepkových ovsených vločiek a kokosu. 

Korpus

  • 1dc pšena
  • 4,5 dc obľúbené rastlinné mlieko 
  • 5PL kokosu
  • 1PL karobu
  • 1/2 čl škorice

Plnka

  • cca 700g sladkých hrušiek
  • 3PL mandľového masla
  • 3PL datľového sirupu
  • 1/2čl škorice
  • 1PL arrowroot/kuzu/kukuričný škrob

Posýpka

  • 1dc bezlepkových ovsených vločiek
  • 1dc kokosu
  • 1-2 PL datľového sirupu
  • 1PL alsan bio/mandľového masla/kokosový olej
  1. Pšeno 3x prepláchneme vriacou vodou a varíme v mlieku najlepšie so štipkou riasy arame.
  2. Do uvareného pšena primiešame kokos, karob a škoricu. Prenesieme do zapekacej misy alebo okrúhlej formy. Použili sme tortovú formu s priemerom 23cm.
  3. Hrušky ošúpeme, zbavíme jadrovníka a nakrájame na malé kúsky.
  4. Na väčšej panvici alebo hrnci jemne zahrejeme mandľové maslo so sirupom, pridáme nakrájané hrušky a škoricu. Varíme cca 10 minút. Hrušky zvyknú pustiť dosť šťavy, pridáme k nim na zahustenie arrowroot alebo kuzu zmiešané v troške mlieka alebo vody. Vznikne nám úžasne voňavý ovocný puding. Navrstvíme na pšeno.
  5. Posýpku pripravíme jednoducho, zmiešaním všetkých ingrediencií, najlepšie rukami a navrstvíme rovnomerne na koláč.
  6. Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov približne 20 minút. Necháme mierne vychladnúť a podávame. Teplý koláč sa mierne rozteká ale je výborný, po vychladnutí pekne stuhne a dobre drží tvar. 

Dobrú chuť!


Počet videní: 30