Tento banánový chlebík je sladený iba ovocím, vyrobený z prirodzene bezlepkových múk. Nielenže je veľmi chutný, cesto nie je mrvivé ani po pár dňoch, je navyše zo zdravých ingrediencií. Je veľmi obľúbený a vhodný aj pre malé deti.
1 šálka datlí
4 zrelé banány
1/3 šálky jablkovej výživy (alebo čersvého mixovaného jablka)
1/3 šálky rastlinného mlieka
1čl jablkový ocot
1 ľanové vajce (1PL mletý zlatý ľan s 3PL vody)
1/4 šálky rozpustený kokosový olej
1 šálka ovsenej múky
1 šálka pohánkovej /ryžovej múky
1čl sódy bikarbóny
1 a 1/4 čl bezfosfátový prášok do pečiva
1čl cejlónskej škorice
1/2čl pravej vanilky
1/2 šálky nasekané pekanové/vlašské orechy
Rúru predhrejeme na 175 stupňov. Formu na biskupský chlebík vystelieme papierom na pečenie.
Datle s trochou mlieka zahrejeme v prikrytom hrnci a necháme chvíľu odstáť aby vďaka pare zmäkli. Zvyšné mlieko zmiešame s octom a necháme odstáť, premení sa na cmar.
Datle spolu s banánmi, jablkovou výživou, kokosovým olejom, ľanovým vajcom, cmarovým mliekom mixujeme v mixéri na hladký krém, pôjde to aj tyčovým mixérom.
Múky si preosejeme a v miske vymiešame spolu všetky suché ingrediencie.
Spojíme obe zmesi dokopy a cesto dobre premiešame. Nalejeme do formy a pečieme 45-60 minút. Spravíme test špáradlom. Po upečení chlebík necháme ešte 20 minút vo forme, potom vyberieme na rošt vychladnúť.
Skladujeme vo vzduchotesnej nádobe. My si radi chlebík potrieme domácim bezcukrovým džemom alebo si k nemu dáme obilninovú kávičku Yannoh či náš obľúbený čaj Hojicha. Oba vhodné pre deti.