Tento mrkvový koláč je dokonale šťavnatý, prirodzene bezlepkový, vegan, bez oleja a úžasne sladký len vďaka ovociu. Je výborný aj na ďalší deň, dokonca ešte lepší, čo nie je až také samozrejme pri bezlepkových variantach.
Poleva: domáci džem, kokosová múka na posypanie/ tofu poleva
Do mlieka pridáme ocot, počkáme chvíľu kým sa premení na cmar. Pridáme hrozienka, datle, jablkovú výživu alebo banán. Necháme pár minút postáť, rozmixujeme tyčovým mixérom, nie úplne do hladka.
Rúru predhrejeme na 175 stupňov s ventilátorom. Pripravíme si štvorcový plech cca 20x20cm, vystelieme papierom na pečenie.
Ovsené vločky mixujeme na múku, zmiešame všetky ostatné suché ingrediencie. Primiešame mrkvu a mliečno-ovocnú zmes.
Cesto premiestnime do pripraveného plechu a pečieme 40 minút. Necháme vychladnúť, potrieme domácim džemom, posypeme kokosovou múkou.
Alebo si pripravíme vegan "tvarohovú polevu" z ½ bieleho tofu bez GMO, datlí, vanilky, citrónovej kôry a šťavy, množstvo podľa chuti. Polevu mixujeme na hladký krém, ku ktorému pridávame po malých dávkach rastlinné mlieko, pokým nedosiahneme želanú konzistenciu.
Dobrú chuť!