RECEPTY

Z LÁSKY K ZEMI MYSLÍM NA BUDÚCNOSŤ...


a preto sme pre Vás S láskou pripravili recepty, inšpirácie a možno nové možnosti stravovania bez cukru, vajec, mliečnych produktoch či mäsa s obmedzením lepku na minimum.

Sme síce reštaurácia, ktorá ponúka kopu živočíšnych produktov, ale všimli sme si veľký záujem o vegánske jedlá, čo nás nesmierne teší. Zatiaľ ešte nemôžu byť všetci vegáni :) Aj doma to máme podelené, ale aj mäsožrútska časť rodiny, mäso prudko obmedzuje :)

Už dlhšie sa doma zaoberáme vplyvom stravy na naše zdravie, správnych kombinácii jedál, účinkami jednotlivých druhov morských rias, orechov, semien, strukovín a všetkých obilnín a pseudoobilín, doviedlo nás k tomu naše dieťa, :) veď kto už by nechcel pre svoje dieťa len to najlepšie... Nepoužívame žiadny cukor, sladíme len ovocím, najmä nesírené datle či hrozienka, občas ryžový sirup, je zásaditý a je vhodný aj pre maličké detičky alebo amasaké (sladký probiotický krém, vďaka fermentácii ryži). Aj napriek tomu naše dezerty chutia aj ľuďom, ktorí bežne cukor konzumujú. Skúste si doma vykúzliť niečo z našej ponuky receptov v sekcii Zdraváreň alebo ak sa Vám práve nechce nič piecť, máme širokú ponuku zdravých dezertov na našej stránke.
Mäsa sme sa najedli už dosť, skúsme spoločne prejsť na novú cestu, objavme nové možnosti stravovania a prestaňme sa vyhovárať, takto to robili naši predkovia, je čas sa posunúť ďalej... Inšpirujte sa našimi chutnými receptami a niečo si uvarte doma alebo ak sa Vám nechce, vyberte si z našej pestrej vegan ponuky. Mäsité klasiky nahradzujeme napríklad veľmi chutným seitanom, tempehom či tofu bez GMO alebo len tak, chutnými strukovinami :)
Čo máme na tanieri dnes, rozhodne o tom, čo po nás zostane zajtra...
Pripravili sme pre Vás veľa vynikajúcich, chutných receptov ohľaduplných pre našu prekrásnu planétu a pre naše telo.
Vďaka neustále stúpajúcim intoleranciám sme v reštaurácii pri živočíšnych/mäsitých jedlách vymenili múku či strúhanku za prirodzene bezlepkovú, olej používame v bio kvalite, mliečne výrobky sme nahradili vlastnými domácimi rastlinnými mliekami.
Dbajme o seba a svoje zdravie a spoločne budeme čeliť vírusom, či iným neduhom, ktoré tu žijú s nami a ohrozujú nás.
V receptoch nahrádzame lepkové múky prirodzene bezlepkovými, oleje používame za studena lisované, kuchynskú soľ sme vymenili za himalájsku, morskú či čiernu kala namak s vysokým obsahom železa, ktorá dodá jedlám vajíčkovú chuť :). Do jedálnička sme zaradili japonské dochucovadla v bio kvalite ako umeocot, tamari, miso pasta, morské riasy, tempeh, ktoré sú obrovským prínosom pre naše tela. 
Nezaujímame sa len o jedlo, chodíme na dlhé prechádzky do prírody, lesa a na lúky, objavujeme nových chrobáčikov, či rastlinky, čo sa po dlhej zime prebúdzajú, oddychujeme na kopcoch a užívame si krásne výhľady, máme to šťastie, že bývame na okraji lesa s výhľadom na stádo koní a dýchame čistý, čerstvý vzduch a občas máme to šťastie, že stretneme našich lesných priateľov a v tichosti ich môžeme pozorovať. K našim prechádzkam sa pridávajú aj naši dvaja mačací kamaráti :) Zbierame odpadky, čo na prechádzke nájdeme. A takto si čistíme myseľ a budujeme návyk u dieťaťa, aké je dôležité, chrániť si našu prekrásnu planétu.
Zaraďme do jedálnička a pravidelne konzumujme ( a budú sa diať zázraky... :) )

Nákupný zoznam zdravia používaný v našich receptoch J

Obilniny : Pohánka, Quinoa, Amarant, Teff, Pšeno, Cirok, Ovos, Polenta, Čierna ryža/celozrnná/biela basmati

Strukoviny: adzuki, mungo, maslová fazuľa, cícer, hrach, šošovica červená/zelená

Orechy : mandle, pekany, lieskovce, vlašské, kešu, píniové

Semienka: Slnečnicové, Tekvicové, Konopné, Sezamové, Ľanové (zlaté je obľúbenejšie, všestranejšie využitie)

Sladenie: Ryžový sirup, Datľový sirup alebo datľový "cukor", Sušené hrozienka alebo iné druhy ovocia, Amasaké

Oleje lisované za studena: Sezamový, Slnečnicový, Olivový, Tekvicový, Ľanový, Panenský kokosový 

Riasy

Arame (vhodná k vareniu obilnín, „vyťahuje“ z tela ťažké kovy a normalizuje krvný tlak)

Kombu (k vareniu strukovín, silne detoxikačna, prečistenie trávenia a celého organizmu, stimuluje štítnu žľazu)

Wakame (polievky, omáčky)

Nori (vo forme vločiek na posypanie akéhokoľvek jedla, pomáha pri trávení ťažších jedál, aj vysmážaných, primiešať do cesta)

Dulce (studená kuchyňa, vysoký podiel železa, jódu, minerálov a vitamínu B, podporuje imunitu)

Hijiky (na krásne vlasy, nechty, pleť, má najvyšší podiel vápnika, zbavuje nás závislosti na sladkom)

Agar (aspiky, želé)


Zdravé dochucovadla

Tamari – fermentovaná sójová omáčka

Umeocot (najlepšia vec na svete J, polievky, hlavné jedlá, šaláty)

Miso pasta (biele sladké miso MAKURA je vhodné aj pre deti)

Mahá korenie (zmes rasce, koriandra a horčicových semien) - podporuje trávenie

Tekka korenie- delikátna lahôdka na ochutenie uvarených jedál

Lahôdkové droždie (vegan LSD, dodá jedlám syrový šmrnc)

Tahini – sezamové maslo

Mandľové maslo - dodá vynikajúcu chuť sladkým a slaným pokrmom

Gomasio – zdravé solenie, semienka so soľou a riasami, na posypanie jedál

Kuzu – na zahustenie pokrmov, alebo ako nápoj, takmer na všetky choroby

Karob – prirodzené nasladlá chuť, bez stimulantov, vhodné pre malé deti, množstvo bielkovín, antioxidant

Šungit- čistí a absorbuje z vody ťažké kovy, železité prísady, organické zlúčeniny a mikróby

Ohľaduplná náhrada za mäso: Seitan (pšeničná bielkovina), Tempeh (fermentovaný produkt zo sója alebo lupiny, najväčší rastlinný zdroj B12), Tofu, Strukoviny, ...


Počet videní: 145