Ak si chceme odvyknúť od mäsa,
alebo ak chceme obmedziť jeho konzumáciu, optimálnou nutričnou náhradou nám
môžu byť obilniny. Navyše nám poskytnú množstvo ďalších životne dôležitých
látok. V spojení so strukovinou, zeleninou, riasami, či orechami
a semenami nám poskytnú komplexné živiny. Pohánka u nás veľmi
obľúbená a často používaná na raňajky na sladko, výborne sa hodí
k nej mak, na slano v podobe rizôt, či do polievok so šošovicou,
vytvorí lahodnú chuť a dokonca aj odporcovia pohánky si pochutia. J Všetky obilniny či pseudoobilniny, tak ako aj strukoviny je
lepšie na noc namáčať do vody, či mlieka, skrátime tak dobu varenia a sú
pre nás lepšie stráviteľné a viac využitelné pre naše telo.
1hrnček (2dc) pohanka
2hrnčeky rastlinné mlieko alebo
filtrovana voda
2-3 s jablka
½ až 1hnček sušené hrozienka
(podľa toho aká sladká kaša vám vyhovuje)
½ čl škorica
Kôra z bio citróna
10PL mletý mak
Voliteľné: orechy pražené na
sucho, goji, čerstvé jablko/jablková výživa
Je viacero spôsobov na varenie
pohánky, čím dlhšie sa varí, tým viac stráca vitamínu C. Najlepšie je pohánku
večer namočiť do mlieka alebo vody, v ktorej sa bude ráno variť, kým
nevsiakne všetku tekutinu, približne 10 až 15 minút so štipkou soli
a štipkou riasy arame.
Jablka nakrájame so šupkou, ak sú
nestriekane a uvaríme ich so škoricou a hrozienkami v troche
vody približne 5 minút a rozmixujeme. Primiešame pohánku, citrónovú kôru a mletý
mak, posypeme podľa chuti orechami, semienkami, čerstvým či sušeným
ovocím.