RECEPTY

Lahodná quinoa s jablkom a mandľovým maslom


Quinoa je vhodná pre dojčatá, tehotné, dojčiace ženy a športovcov. Obsahuje všetky aminokyseliny, takže je to komplexná bielkovina, má hrejivé účinky na telo. Niet divu, že je jednou z najzdravších potravín sveta a dostala názov matka zŕn.  Dokonca je navrhnutá ako ideálna potravina pre kozmonautov. J Zo všetkých zŕn obsahuje najviac proteínov a zdravých tukov. Úroda sa bežne zbiera ručne, zriedkavo strojmi, kvôli rozdielom v dozrievaní jednotlivých odrôd. Je výborná na sladké raňajky, do ovocných nákypov, no aj na slano, v podobe rizot, šalátov, či ako príloha k jedlu. Milovníci maku, si do hotovej kaše môžu primiešať mak.

  • 1 hnček quinoi (štipka soli a riasy arame)
  • 2 ½ hnčeka rastlinné mlieko (ovsené, ryžové, mandľové..)
  • 2 čerstvé jablká/Jablková výživa
  • ½ čl škorice
  • mandľové maslo na poliatie
  • Voliteľné: ryžový sirup/sušené hrozienka podľa chuti, sezónne ovocie
  1. Najlepšie je quinou namočiť na pár hodín alebo celú noc, prípadne opražiť na sucho.
  2. Quinou prepláchneme vriacou vodou, aby sme ju zbavili horkosti a uvaríme v mlieku približne 15 minút, kým nevstrebe všetku tekutinu. Varíme ju so štipkou soli a riasou arame.
  3. Dochutíme škoricou, mixovanými jablkami, ak máme radi sladšie chute, osladíme sušenými hrozienkami, ktoré spolu mixujeme s jablkami.
  4. Mandľové maslo môžeme zmiešať s ryžovým sirupom podľa chuti a trochou mlieka na zriedenie, maslom pokvapkáme hotovú kašu. 


TIP : V chladných dňoch na zahriatie, jablká (aj so šupkou, ak sú nestriekané) môžeme pár minút povariť spolu so sušenými hrozienkami a škoricou, mixovať do hladkej konzistencie. 

       Dobrú chuť!


Počet videní: 40