RECEPTY

Pšenovo-slzovková kaša s horúcim ovocím


Slzovku je veľmi dobre zaradiť do jedálnička, hlavne v zimnom období, má priam až liečivé účinky. Je silne čistiaca a odhlieňujúca, čo je v zimnom období, hlavne u škôlkárskych detí na nezaplatenie. Posilňuje žalúdok, pľúca a pečeň, upravuje trávenie, pomáha odstrániť črevných parazitov, lieči ekzémy a akné, odvodňuje, slúži ako prirodzené probiotikum a navyše chuť pripomína lieskové oriešky. Slzovka sa konzumuje v malých množstvách, (vysušuje organizmus, preto je nevhodná v tehotenstve) primiešava sa k inej obilnine, nám najviac chuti v kombinácii so zahrievajúcim pšenom, či už na sladko alebo ako slaná príloha k jedlu či rizoto.

  • 3PL slzovky
  • 1a1/2 dc pšena 
  • 1dc kokosu
  • 1PL konopné semienka
  • škorica a vanilka podľa chuti
  • štipka riasy arame
  • mrazené obľúbené ovocie, sladené ryžovým alebo datľovým sirupom
  • voliteľné: mandľové alebo makadamové maslo
  1. Pšeno 3x sparíme vriacou vodou. Slzovku prepláchneme. Slzovku je potrebné na pár hodín predmáčať. Najlepšie je, ak si raňajky pripravíme večer a ráno len uvaríme.
  2. Pšeno, slzovku, kokos, konopné semienka, arame a škoricu s vanilkou zalejeme cca 1l filtrovanej vody alebo rastlinného mlieka a varíme 20-25minút. Mixujeme tyčovým mixérom na kašu. Chladnutím kaša hustne.
  3. Ovocie v malom hrnci zahrejeme osladíme sirupom podľa chuti, môžeme pridať trocha vody a kuzu alebo iný škrob na zahustenie, ak je to potrebné. 
  4. Na ešte lahodnejšiu chuť kašu môžeme pokvapkať orieškovým maslom, my sme použili makadamové, zo všetkých orechových je najkrémovejšie a najlahodnejšie. Kašu servírujeme poliatu horúcim ovocím, my sme použili čerešne, výborné sú tiež čučoriedky.  Z množstva vyjdú cca 4 porcie.

Dobrú chuť!


Počet videní: 38