Slzovku je veľmi dobre zaradiť do jedálnička, hlavne v zimnom období, má priam až liečivé účinky. Je silne čistiaca a odhlieňujúca, čo je v zimnom období, hlavne u škôlkárskych detí na nezaplatenie. Posilňuje žalúdok, pľúca a pečeň, upravuje trávenie, pomáha odstrániť črevných parazitov, lieči ekzémy a akné, odvodňuje, slúži ako prirodzené probiotikum a navyše chuť pripomína lieskové oriešky. Slzovka sa konzumuje v malých množstvách, (vysušuje organizmus, preto je nevhodná v tehotenstve) primiešava sa k inej obilnine, nám najviac chuti v kombinácii so zahrievajúcim pšenom, či už na sladko alebo ako slaná príloha k jedlu či rizoto.
3PL slzovky
1a1/2 dc pšena
1dc kokosu
1PL konopné semienka
škorica a vanilka podľa chuti
štipka riasy arame
mrazené obľúbené ovocie, sladené ryžovým alebo datľovým sirupom
voliteľné: mandľové alebo makadamové maslo
Pšeno 3x sparíme vriacou vodou. Slzovku prepláchneme. Slzovku je potrebné na pár hodín predmáčať. Najlepšie je, ak si raňajky pripravíme večer a ráno len uvaríme.
Pšeno, slzovku, kokos, konopné semienka, arame a škoricu s vanilkou zalejeme cca 1l filtrovanej vody alebo rastlinného mlieka a varíme 20-25minút. Mixujeme tyčovým mixérom na kašu. Chladnutím kaša hustne.
Ovocie v malom hrnci zahrejeme osladíme sirupom podľa chuti, môžeme pridať trocha vody a kuzu alebo iný škrob na zahustenie, ak je to potrebné.
Na ešte lahodnejšiu chuť kašu môžeme pokvapkať orieškovým maslom, my sme použili makadamové, zo všetkých orechových je najkrémovejšie a najlahodnejšie. Kašu servírujeme poliatu horúcim ovocím, my sme použili čerešne, výborné sú tiež čučoriedky. Z množstva vyjdú cca 4 porcie.