RECEPTY

Pšenovo nutelová kaša


Pšeno je zázračná a všestranná obilnina bez lepku s vynikajúcou chuťou. Je ľahko stráviteľná, výživná, sýta a ako jediná zásaditá obilnina, je výborným liekom pri žalúdočných problémoch spôsobených prekyslením. Hodí sa do kaší, placiek, polievok, rizot, pudingov či nákypov na sladko alebo na slano. Vynikajúcim nápadom je zaradiť všetky obilniny do jedálnička, ktoré nám zem ponúka a neinklinovať k jednostrannej zemiakovo mäsitej strave. Budeme sa tešiť zdravému telu, prílevu energie a chuti do života. Raňajky nás nakopnú predsa na celý deň. Mlieka si pripravujeme domáce, je to jednoduché a máte ho kedykoľvek po ruke. Na tento puding používam ryžovo ľanové, no postačí aj voda.                           

  • 1 hrnček (2dc) pšeno
  • 2 PL lieskoorieškového masla/3PL mletých lieskových orechov
  • 2PL karob
  • Štipka riasy arama, vanilky a škorice
  • 1 L ryžové mlieko/filtrovaná voda
  • Datľe alebo datľový sirup podľa chuti
  1. Pšeno dôkladne prepláchneme a 3 krát sparíme vriacou vodou aby sa zbavilo horkosti a nečistôt.
  2. Mlieko alebo vodu privedieme do varu, pridáme riasu arame a nasypeme pšeno, varíme 25 až 30 minút.
  3. Pridáme orechy alebo orechové maslo, karob a vanilku so škoricou a potom mixujeme tyčovým mixérom. Aj keď sa kaša zdá riedka, pri chladnutí rýchle stuhne.
  4. Podávame poliate ďatlovým sirupom alebo pred mixovaním pridáme sušené datle podľa chuti, spolu mixujeme na hladkú kašu.
  5. Ozdobíme semienkami, orechami opraženými na sucho na teflónovej panvici, alebo obľúbeným ovocím.

Dobrú chuť!


Počet videní: 26