Pšeno je zázračná a všestranná obilnina bez lepku s vynikajúcou
chuťou. Je ľahko stráviteľná, výživná, sýta a ako jediná zásaditá obilnina, je výborným liekom pri žalúdočných
problémoch spôsobených prekyslením. Hodí sa do kaší, placiek, polievok, rizot, pudingov či nákypov
na sladko alebo na slano. Vynikajúcim nápadom je zaradiť všetky obilniny do
jedálnička, ktoré nám zem ponúka a neinklinovať k jednostrannej
zemiakovo mäsitej strave. Budeme sa tešiť zdravému telu, prílevu energie
a chuti do života. Raňajky nás nakopnú predsa na celý deň. Mlieka si pripravujeme domáce, je to jednoduché a máte ho kedykoľvek po ruke. Na tento puding používam ryžovo ľanové, no postačí aj voda.
Pšeno dôkladne prepláchneme
a 3 krát sparíme vriacou vodou aby sa zbavilo horkosti a nečistôt.
Mlieko alebo vodu privedieme do
varu, pridáme riasu arame a nasypeme pšeno, varíme 25 až 30 minút.
Pridáme orechy alebo orechové
maslo, karob a vanilku so škoricou a potom mixujeme tyčovým mixérom.
Aj keď sa kaša zdá riedka, pri chladnutí rýchle stuhne.
Podávame poliate ďatlovým
sirupom alebo pred mixovaním pridáme sušené datle podľa chuti, spolu
mixujeme na hladkú kašu.
Ozdobíme semienkami, orechami
opraženými na sucho na teflónovej panvici, alebo obľúbeným ovocím.