Teff je bohatý na
vlákninu, bielkoviny, vápnik a železo. Má vyvážený pomer bielkovín
a sacharidov. Teff má príjemnú orieškovú chuť a je ľahko stráviteľný,
navyše ho vďaka nízkemu glykemickému indexu ocenia aj diabetici. Môžete ho
použiť vo forme múky alebo vločiek, celé zrno sa ťažšie zháňa. Najčastejšie
teff používam ako múku, z ktorej robím napríklad palacinky, wafle alebo halušky.
1šálka teffová múka/ vločky
3šálky ryžového alebo mandľové
mlieko
2PL karobu
Škorica, muškátový oriešok, pravá
vanilka podľa chuti
Datľový sirup podľa chuti
Do mlieka vmiešame metličkou teff, karob a koreniny. Dôkladne premiešame aby sme sa zbavili hrudiek a privedieme k varu. Varíme do zhustnutia cca 1-2 minúty.
Na konci nalejeme datľový sirup alebo pár datlí mixujeme s trochou mlieka na hladkú pastu a vmiešame do kaše. Hotovo, môžeme podávať ozdobené čerstvým sezónnym ovocím, semienkami, orechmi alebo kakaovými bôbmi.
Pozn.: ak použijeme teffové vločky, zdvojnásobíme množstvo a na záver kašu mixujeme s datľami tyčovým mixérom na hladký puding.