Našľahaná polenta s bielou fazuľou a pečenou brokolicou
Krémová polenta s fazuľovým pyré, pečenou brokolicou, smaženou cibuľkou a kvasenou kapustou. A ako čerešnička, čilli olej, ktorý to celé zdokonalí. Toto je skutočne geniálne zdravé rastlinné jedlo. Zbožňujeme krémovú polentu, na raňajky, či ako príloha našľahanej polenty miesto zemiakovej kaše. Vhodné aj na večeru, mohli by sme to jesť celý deň. Príprava je na ráno dlhšia, vhodné je naplánovať jedlo na voľný deň a skrátiť si čas prípravy uvarením polenty a fazule večer.
Polentu varíme s kúskom riasy arame a soľou v rastlinnom mlieku približne 20-25 minút na miernom ohni. Ak si tento krok pripravíme večer, ráno len dolejeme do stuhnutej polenty trocha mlieka, zahrejeme a dobre premiešame.
Na troche oleja restujeme na tenké plátky nakrájanú cibuľu do zlatohneda a necháme na obrúsku odkvapkať prebytočný tuk.
Uvarenú fazuľu scedíme a odoberieme trocha so smaženej cibule a spolu so zvyšnými ingredienciami mixujeme na hladký krém. Ak je to nutné po lyžiciach pridávame trocha vody z fazule, kde sa varila. Aj tento krok si môžeme pripraviť večer a ráno zamiešať do polenty a ohriať.
Rúru predhrejeme na 160 stupňov. Brokolicu rozoberieme na menšie ružičky, jemne osolíme a dobre premiešame s trochou olivového oleja. Pečieme 15-20 minút.
Chilli olej pripravíme zahriatím olivového oleja s vločkami čilli.
Polentu zmiešame s fazuľovým pyré a servírujeme do misiek. Posypeme pečenou brokolicou, smaženou cibuľkou, pokvapkáme čilli olejom a podávame s kvasenou kapustou.