Ovsena kaša z celého zrna s jahodovým džemom a mandľovým maslom
Ovos sa varí dlho, pokojne si uvarte vo väčšom množstve,
obilnina v chladničke vydrží 3 dni. Ráno stačí prihriať a vykúzliť si
svoje obľúbené zdravé raňajky. Áno s vločkami je to jednoduchšie, ale
pripravíme sa o cenné živiny z celého zrna. Veľmi chutné raňajky,
poslúžia aj ako náhrada dezertu. V lete je super nahradiť domáci džem
čerstvými jahôdkami. Ak si to dáte do zatváracieho pohára, pôjde s vami aj
do práce, či ako občerstvenie na túru.
1l rastlinné mlieko alebo voda
1 hrnček (2dc) 140g Ovos
2PL sezam
1/2čl škorica
Jahodový džem
Mandľové maslo
Ryžový sirup podľa chuti
Voliteľné : lyfizované, sušené
alebo čerstvé ovocie
Prepláchnutý ovos je najlešie
namočiť na pár hodín a následne aj s tou vodou spolu so sezamom,
riasou arame a štipkou soli uvariť 40 minút najlepšie v tlakovom
hrnci, tento krok si pokojne prichystajte večer.
Kašu ráno prehrejeme
a mixujeme na hladký krém, pridáme škoricu a osladíme ryžovým sirupom
podľa chuti.
Vrstvíme do pohárov kašu,
mandľové maslo, džem a znova kašu. Ak máme džem hustý, môžeme ho rozriediť
trochou vody alebo rastlinného mlieka.
TIP: ak je sezóna jahôd, spravíme si raw džem, čerstvé jahody mixujeme samostantne alebo s datľou medjool (ak máme radi sladšie jedlá) a primiešame chia semienka.