Detskú verziu osladím len hrozienkami, nakrájaným čerstvým sezónnym
ovocím a nasekanými orechami praženými na sucho. Dospelá verzia je
rozmaznaná chuťami, doplnená o karamelové orechy, škoricové ovocie a dochutená
perníkovým korením. Čirok je dobre predmáčať a pokojne aj uvariť večer, ráno len prehrejeme s trochou mlieka.
1hrnček ciroku (štipka soli
a riasy arame)
3 hrnčeky rastlinné mlieko
(ryžové, ovsené)
½ čl perníkové korenie, škorica
podľa chuti
Kokosový panenský olej
Sušené hrozienka na chvíľu
namočené vo vode
Sezónne ovocie: jablká, hrušky
alebo slivky
Posypanie: vlašské orechy a konopné
semienka
Sladenie: datľový alebo ryžový
sirup podľa chuti
Cirok je dobré si na pár hodín
predmáčať ako každú obilninu. Varíme v 3násobnom množstve mlieka približne
40 minút s riasou a štipkou soli. Alebo 25 minút v tlakovom
hrnci.
Ak sa mlieko nevstrebalo všetko,
nevadí, mixujeme tyčovým mixérom. Ak sa mlieko všetko vstrebe, dolejeme na
zriedenie podľa toho akú konzistenciu kaše si želáme. Cirok má pevnejšie zrno,
nedosiahneme úplne hladkú kašu.
Obľúbené ovocie nakrájame
a na štipke kokosového oleja zahrejeme, pridáme škoricu.
Orechy opražíme na sucho, na
záver pridáme štipku kokosového oleja a datľový sirup, možstvo podľa
chuti a máme vynikajúce karamelové orechy.
Uvarený cirok si dáme do misky,
môžeme ešte zaliať trochou mlieka, čo nám zvýšilo. Ak máme radi sladšie chute,
polejeme kašu ryžovým alebo datľovým sirupom. Na vrch naukladáme ovocie,
sušené hrozienka, karamelové orechy a konopné semienka.