V prvom rade je cirok silný antioxidant, obsahuje veľa vitamínov a minerálov, telu doplní bielkoviny, podporuje trávenie a veľa ďalších pozitív. Radí sa medzi skvelé potraviny pre mozog. Je vhodný aj pre malé bábätka. Ako pri každej obilnine, je vhodné ho predmáčať, získame tým na živinách, ktoré sa začnú v namočených zrniečkach prebúdzať, cirok bude lepšie stráviteľný a budeme mať väčší úžitok z jedla. Varíme ho v 3 násobnom množstve vody so štipkou soli 40 minút, môžeme pridať riasu arame. Kvôli dlhšiemu varu si cirok varím večer a ráno dolejem mlieko a dosiahnem tak kašovitejšiu konzistenciu. Cirok ma pevnejšiu konzistenciu zrna a je veľmi sýty, ak vám nevyhovuje väčšie zrno, kašu si rozmixujte tyčovým mixérom.
Amasaké je tradičný fermentovaný krém z ryže alebo iného obilia. Vďaka ľahkej stráviteľnosti, obsahu kvalitných sacharidov a čistému zloženiu ho môžu aj malé bábätka. Obsahuje rovnaké živiny ako sú vo vnútrožilovej výžive. Nám veľmi chutí s primiešaním karobu.
TIP: ovsené alebo kokosové mlieko si spravíte doma veľmi
jednoducho – v mixéri mixujete samostatne pár lyžíc (podľa toho aké husté
chcete mlieko) ovsených vločiek alebo kokosu samostatne, potom pridáte vodu a znova mixujete.
Dobrú chuť!