RECEPTY

Ciroková kaša s amasaké


V prvom rade je cirok silný antioxidant, obsahuje veľa vitamínov a minerálov, telu doplní bielkoviny, podporuje trávenie a veľa ďalších pozitív. Radí sa medzi skvelé potraviny pre mozog. Je vhodný aj pre malé bábätka. Ako pri každej obilnine, je vhodné ho predmáčať, získame tým na živinách, ktoré sa začnú v namočených zrniečkach prebúdzať, cirok bude lepšie stráviteľný a budeme mať väčší úžitok z jedla. Varíme ho v 3 násobnom množstve vody so štipkou soli 40 minút, môžeme pridať riasu arame. Kvôli dlhšiemu varu si cirok varím večer a ráno dolejem mlieko a dosiahnem tak kašovitejšiu konzistenciu. Cirok ma pevnejšiu konzistenciu zrna a je veľmi sýty, ak vám nevyhovuje väčšie zrno, kašu si rozmixujte tyčovým mixérom.

Amasaké je tradičný fermentovaný krém z ryže alebo iného obilia. Vďaka ľahkej stráviteľnosti, obsahu kvalitných sacharidov a čistému zloženiu ho môžu aj malé bábätka. Obsahuje rovnaké živiny ako sú vo vnútrožilovej výžive. Nám veľmi chutí s primiešaním karobu. 

  •         1 hrnček cirok
  •         3 hrnčeky vody
  •         1hrnček rastlinné hustejšie mlieko (kokosové/ ovsené)
  •         Ryžový sirup, škorica, pravá vanilka podľa chuti
  •         Posypanie: amasaké, ovocie, chia semienka, mandľové lupienky
  1. Cirok prepláchneme v studenej vode a varíme so štipkou soli a riasy arame v 3 násobnom množstve vody 40 minút, kým nevstrebe všetku tekutinu. Necháme dojsť 10 minút pod pokrievkou. Tento krok si kľudne pripravte večer.
  2. Prilejeme mlieko, nám kaša chutí najviac s kokosovým, pretože kašu krásne prevonia a dodá neuveriteľnú krémovosť. Môžete použiť kvalitné z plechovky, alebo si ho vyrobiť doma. Robíme ho mixovaním 1 dielu čistého kokosu až na krém a len pridáme 1 diel vody, znova mixujeme a krémové mlieko je na svete.
  3. Ak chcete kašu ponechať v celku, celé zrná, chvíľu povarte, kým cirok vstrebe mlieko. Alebo ak chcete kašu hladkej konzistencie, len ju prehrejte s mliekom a mixujte tyčovým mixérom.
  4. Ku kaši primiešajte na osladenie ryžový sirup podľa chuti, ak je to potrebné. Nám stačí na osladenie amasaké alebo mixované jablko so sušenými hrozienkami.
  5. Vrch si posypte ľubovoľným ovocím, semienkami či orechmi.

TIP: ovsené alebo kokosové mlieko si spravíte doma veľmi jednoducho – v mixéri mixujete samostatne pár lyžíc (podľa toho aké husté chcete mlieko) ovsených vločiek alebo kokosu samostatne, potom pridáte vodu a znova mixujete.

Dobrú chuť!


Počet videní: 27