Zdravá alternatíva k tradičným dukátovým buchtičkám.
Nielen pre deti, ale aj pre nás dospelých. J
Puding robíme v dvoch variantách vanilka a čoko. Vanilkový je dobre
osladiť ryžovým sirupom, aby ostal svetlej farby a do čoko varianty dáme
datle a tak sme osladili všetko len ovocím. J
Mlieko si robíme mandľovo kokosové z Miomatu, ale zvládne to rýchlejšie aj akýkoľvek výkonnejší mixér. Krémovosť a plnú chuť pudingu rozhodne dodá
kokosové mlieko, najviac to z plechovky. Ak sa rozhodnete pre plnú
smotanovú chuť plechovkového mlieka je dobré ho zriediť mandľovým mliekom v pomere
1:1. Ale postačí aj mandľovo kokosové mlieko z domácej tvorby.
1 hrnček pšeno
3 hrnčeky
mlieka (ryžové, mandľové, kokosové)
5PL kokos
Škorica,
vanilka podľa chuti
Datľová
pasta/ryžový sirup na osladenie
Puding
0,8L mandľovo
kokosové mlieko
40 g bio
kukuričný škrob
Štipka vanilky
a kurkumy/karob, škorica
Ryžový sirup/datľový sirup podľa chuti
Najskôr si pšeno sparíme vriacou
vodou aspoň 3 krát a varíme s riasou arame v mlieku 20
až 30 minút, kým nevstrebe všetku tekutinu. Obilninu nemiešame, každé zrniečko sa
v hrnci uloží samo tak, ako potrebuje a nepripáli sa. Ozaj to
funguje. J
Po dovarení vmiešame kokos,
vanilku, škoricu a v našom prípade datľovú pastu. Pekne sa
ručným metličkovým mixérom zapracovala rovnomerne do pšena.
Tvarujeme väčšie guľky či lopty J a obalíme
v kokose.
Puding si pripravíme redší,
mlieko zohrejeme s kukuričným škrobom a miešame do zhustnutia. Pri
čokoládovej variante pridáme karob so škoricou, pri vanilkovej
kurkumu s vanilkou.
Sladíme až po uvarení podľa
chuti, vanilkový krém ryžovým sirupom a ten karobový datľovým.