RECEPTY

Pšenovo kokosové lopty s vanilkovým pudingom


Zdravá alternatíva k tradičným dukátovým buchtičkám. Nielen pre deti, ale aj pre nás dospelých. J Puding robíme v dvoch variantách vanilka a čoko. Vanilkový je dobre osladiť ryžovým sirupom, aby ostal svetlej farby a do čoko varianty dáme datle a tak sme osladili všetko len ovocím. J Mlieko si robíme mandľovo kokosové z Miomatu, ale zvládne to rýchlejšie aj akýkoľvek výkonnejší mixér. Krémovosť a plnú chuť pudingu rozhodne dodá kokosové mlieko, najviac to z plechovky. Ak sa rozhodnete pre plnú smotanovú chuť plechovkového mlieka je dobré ho zriediť mandľovým mliekom v pomere 1:1. Ale postačí aj mandľovo kokosové mlieko z domácej tvorby.

  • 1 hrnček pšeno
  • 3 hrnčeky mlieka (ryžové, mandľové, kokosové)
  • 5PL kokos
  • Škorica, vanilka podľa chuti
  • Datľová pasta/ryžový sirup na osladenie

Puding

  • 0,8L mandľovo kokosové mlieko
  • 40 g bio kukuričný škrob
  • Štipka vanilky a kurkumy/karob, škorica
  • Ryžový sirup/datľový sirup podľa chuti

 

  1. Najskôr si pšeno sparíme vriacou vodou aspoň 3 krát a varíme s riasou arame v mlieku 20 až 30 minút, kým nevstrebe všetku tekutinu. Obilninu nemiešame, každé zrniečko sa v hrnci uloží samo tak, ako potrebuje a nepripáli sa. Ozaj to funguje. J
  2. Po dovarení vmiešame kokos, vanilku, škoricu a v našom prípade datľovú pastu. Pekne sa ručným metličkovým mixérom zapracovala rovnomerne do pšena.
  3. Tvarujeme väčšie guľky či lopty J a obalíme v kokose.
  4. Puding si pripravíme redší, mlieko zohrejeme s kukuričným škrobom a miešame do zhustnutia. Pri čokoládovej variante pridáme karob so škoricou, pri vanilkovej kurkumu s vanilkou.
  5. Sladíme až po uvarení podľa chuti, vanilkový krém ryžovým sirupom a ten karobový datľovým.

Dobrú chuť!


Počet videní: 12