Jednoduché a rýchle rizoto vhodné aj pre malé deti.
U nás doma veľmi obľúbené. Strukoviny varíme vo väčšom množstve
s riasou Kombu, vďaka ktorej sa strukovina stane ľahšie stráviteľnou
a rýchlejšie sa uvarí. Morské riasy sú pre nás obrovským prínosom,
obsahujú o 10-20% viac minerálnych látok ako bežná zelenina
a neabsorbujú škodliviny. Strukovinu, ktorú hneď nespotrebujem, ešte teplú
uzavriem aj s vodou, v ktorej sa varila do zaváracieho pohára a po
vychladnutí v chladničke vydrží týždeň.
½
PL sezamový olej
10 cm pór
1 strúčik cesnaku
1 menšia mrkva
3 PL uvareného cíceru
3 PL basmati ryže (štipka riasy arame)
trocha himalájskej soli
štipka kurkumy a rasce
Čerstvý koriander, pažítka alebo petržlenová vňať
Voliteľné: gomasio
Na sezamovom oleji restujeme na drobno nakrájaný pór, nahrubo nastrúhanú mrkvu a cesnak.
Pridáme cícer a prepláchnutú ryžu. Osolíme, pridáme štipku kurkumy a rasce, podlejeme zeleninovým vývarom alebo vodou, cca 1cm nad rizoto a dusíme spolu so štipkou riasy arame pod pokrievkou približne 15 minút, kým sa rizoto uvarí.
Posypeme čerstvým koriandrom alebo inou obľúbenou bylinkou, ktorú deti majú
rady. Podávame s čerstvou uhorkou alebo pickles. Môžeme posypať gomasiom. Tanier doplníme o čerstvú zeleninu alebo pickles. V našom prípade čerstvá uhorka a dobrušské pickles.
Veľmi chutné rizoto pre celú rodinu, verzia pre dospelých cícerové rizoto.