Vhodné aj pre malé deti. Prirodzene bez lepku a mliečnych výrobkov, sladené len nesírenou marhuľou, či slivkou. Miesto nezdravého cukru posypané kokosovou múkou. A zdravá dobrota je na svete.
cesto
50g pohánkovej múky/alebo špaldová celozrnná
50g ryžovej múky/alebo špaldová
25 g kukuričný škrob/arrowroot/alebo špaldová
1čl bezfosfátový prášok do pečiva (voliteľné)
125g na jemno strúhanej mrkvy
75g masla alsan bio
štipka soli
trocha bio citrónovej kôry a šťavy (voliteľné)
1/2čl škorice
Plnka
2dc sušené nesírené marhule/slivky
kokosová múka na posypanie
Všetky ingrediencie na cesto zmiešame dokopy a vymiesime kompaktné cesto, ak je nutné pridáme ešte trocha múky. Zabalíme do fólie a necháme aspoň hodinu v chladničke odpočívať.
Sušené ovocie zalejeme vriacou vodou (cca 1/2dc) a necháme prikryté zapariť. Mixujeme tyčovým mixérom vo vysšej nádobe. Ak je to nutné, môžeme pridať ešte trocha vody.
Pomocou potravinovej fólie vyvaľkáme cesto hrubky cca 3mm a krájame na kocky alebo iné tvary. Plníme vychladnutým lekvárom a spojíme okraje ako na fotke.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov cca 20 minút.
Pozn. - pri bezlepkovom ceste je lepšie krájať cesto na potravinovej fólii a pomáhať lepiť okraje za pomoci fólie.