RECEPTY

Adzuki s mrkvou a amarantovou ryžou


Tento tanier je veľmi chutný a obľúbený obed či večera aj pre nás dospelých. Strukoviny si varíme vo väčších množstvách, nespotrebované množstvo uskladníme v chladničke, kde vydržia pár dní. Je úžasne ak deti naučíme jesť všetky obilniny, strukoviny a všetku zeleninu už odmalička. Spraví sa u nich návyk a zdravá strava bude pre nich samozrejmosťou. 

  • 1dc adzuki (varenej s trochou riasy kombu)
  • 1 väčšia mrkva
  • kúsok sedana (stopkový zeler) na vyvarenie
  • 1 menšia cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • trocha himalájskej soli
  • 1/2čl mletej rasce
  • 1/2 čl sušený koriander/polievkové korenie Sonnentor
  • 1čl kuzu/arrowroot zmiešaná s trochou vody na zahustenie
  • 1PL amarantu
  • 1/2 dc ryže basmati
  • kvasená kapusta/ pickles na podávanie
  1. Adzuki je dobré predmáčať na pár hodín alebo cez noc, varíme najlepšie s kúskom riasy kombu, v tlakovom hrnci je za 20-25 minút uvarená.
  2. Amarant varíme v 3 násobku vody 10 minút, potom primiešame prepláchnutú ryžu s 1,5 násobkom horúcej vody a varíme ďalších 10 minút, pod pokrievkou necháme pár minút ešte dôjsť.
  3. Na troche sezamového oleja restujeme na drobno nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, rascu a nastrúhanú mrkvu na hrubom strúhadle. Jemne osolíme a pridáme sušenú bylinku.
  4. Prilejeme adzuki aj s vodou v ktorej sa varila a dusíme cca 10 minút spolu so sedanom. 
  5. Zahustíme s trochou kuzu a necháme ešte minútu povariť.
  6. Podávame s pickles alebo kvasenou kapustou.

Dobrú chuť!


Počet videní: 10