Náš najobľúbenejší pšenový koláč, ktorý si dáme radi ako dezert, či skvelé raňajky. A je vhodný a veľmi obľúbený aj u malých detičiek. Základ je varené pšeno s karobom a kokosom ako náhrada cesta, ďalšou vrstvou je hrušková či jablková plnka a záver je vynikajúca posýpka z bezlepkových ovsených vločiek a kokosu.
Korpus
1dc pšena
4,5 dc obľúbené rastlinné mlieko
5PL kokosu
1PL karobu
1/2 čl škorice
Plnka
cca 700g sladkých hrušiek
3PL mandľového masla
3PL datľového sirupu
1/2čl škorice
1PL arrowroot/kuzu/kukuričný škrob
Posýpka
1dc bezlepkových ovsených vločiek
1dc kokosu
1-2 PL datľového sirupu
1PL alsan bio/mandľového masla/kokosový olej
Pšeno 3x prepláchneme vriacou vodou a varíme v mlieku najlepšie so štipkou riasy arame.
Do uvareného pšena primiešame kokos, karob a škoricu. Prenesieme do zapekacej misy alebo okrúhlej formy. Použili sme tortovú formu s priemerom 23cm.
Hrušky ošúpeme, zbavíme jadrovníka a nakrájame na malé kúsky.
Na väčšej panvici alebo hrnci jemne zahrejeme mandľové maslo so sirupom, pridáme nakrájané hrušky a škoricu. Varíme cca 10 minút. Hrušky zvyknú pustiť dosť šťavy, pridáme k nim na zahustenie arrowroot alebo kuzu zmiešané v troške mlieka alebo vody. Vznikne nám úžasne voňavý ovocný puding. Navrstvíme na pšeno.
Posýpku pripravíme jednoducho, zmiešaním všetkých ingrediencií, najlepšie rukami a navrstvíme rovnomerne na koláč.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov približne 20 minút. Necháme mierne vychladnúť a podávame. Teplý koláč sa mierne rozteká ale je výborný, po vychladnutí pekne stuhne a dobre drží tvar. Vrch sme si posypali kokosovou múkou.