RECEPTY

Mrkvový perkelt


Tento perkelt je u nás veľmi obľúbený, u nás sa ho spapá poriadna kopa. A po dochutení je vynikajúci aj pre dospelákov, stačí trocha viac osoliť, dochutiť tamari omáčkou a pridať štipku čilli na zvýraznenie chuti. Rýchle, jednoduché a nenáročné na prípravu. Domáca ovsená smotana je blesková záležitosť, najskôr mixujem ovsené vločky na sucho, následne k nim pridám trocha vody a znova mixujem. Alebo použijem mandľové mlieko, ktoré zahustím troškou kuzu alebo kukuričného škrobu. Ďalšou variantou je sójový jogurt.

  • 1PL slnečnicový olej
  • 5cm póru/cibuľa
  • 2-3 ks mrkvy
  • 1PL červená šošovica
  • zeleninový vývar/filtrovaná voda na podliatie
  • 2-3PL domáca ovsená smotana/sójový jogurt
  • ½ čl sušené koriandrové listy
  • trocha mletej rasce a himalájskej soli
  • dochutenie: umeocot/umepasta 
  • voliteľné: štipka ľubovoľnej riasy

  1. Na oleji restujeme nakrájaný pór alebo cibuľu, pridáme nakrájanú mrkvu na tenké plátky, rascu, prepláchnutú šošovicu a koriander. 
  2. Osolíme, môžeme pridať štipku riasy a podlejeme trochou vývaru. Dusíme cca 10-15 minút alebo pokým mrkva a šošovica nebude mäkká.
  3. Na záver pridáme ovsenú smotanu/sójový jogurt. Dochutíme pár kvapkami umeoctu. 
  4. Podávame s domácimi haluškami, kváskovým naan chlebom, ryžou, či ryžovými kolienkami. 

Dobrú chuť!



Počet videní: 70