Tento perkelt je u nás veľmi obľúbený, u nás sa ho spapá poriadna kopa. A po dochutení je vynikajúci aj pre dospelákov, stačí trocha viac osoliť, dochutiť tamari omáčkou a pridať štipku čilli na zvýraznenie chuti. Rýchle, jednoduché a nenáročné na prípravu. Domáca ovsená smotana je blesková záležitosť, najskôr mixujem ovsené vločky na sucho, následne k nim pridám trocha vody a znova mixujem. Alebo použijem mandľové mlieko, ktoré zahustím troškou kuzu alebo kukuričného škrobu. Ďalšou variantou je sójový jogurt.
- 1PL slnečnicový olej
- 5cm póru/cibuľa
- 2-3 ks mrkvy
- 1PL červená šošovica
- zeleninový vývar/filtrovaná voda na podliatie
- 2-3PL domáca ovsená smotana/sójový jogurt
- ½ čl sušené koriandrové listy
- trocha mletej rasce a himalájskej soli
- dochutenie: umeocot/umepasta
- voliteľné: štipka ľubovoľnej riasy
- Na oleji restujeme nakrájaný pór alebo cibuľu, pridáme nakrájanú mrkvu na tenké plátky, rascu, prepláchnutú šošovicu a koriander.
- Osolíme, môžeme pridať štipku riasy a podlejeme trochou vývaru. Dusíme cca 10-15 minút alebo pokým mrkva a šošovica nebude mäkká.
- Na záver pridáme ovsenú smotanu/sójový jogurt. Dochutíme pár kvapkami umeoctu.
- Podávame s domácimi haluškami, kváskovým naan chlebom, ryžou, či ryžovými kolienkami.
Počet videní: 70
