U nás jeden z najobľúbenejších detských gulášov. Ako prílohu si môžete zvoliť varené pšeno alebo ryžu.
CÍCEROVÝ GUĽÁŠ
• 1PL sezamový olej
• ½ cibuľa
• 2 strúčiky cesnaku
• 2 ks mrkvy
• 1 menšia cuketa
• 2dc uvareného cíceru s kúskom riasy kombu
• 1 bobkový list
• trocha himalájskej soli
• ½ čl mahá korenie (zmes rasce, horčice a koriandru)
• dochutenie: tamari
TEFFOVÉ HALUŠKY
• 2dc teffovej múky
• 1,5dc filtrovanej vody
• Voliteľné: štipka himalájskej soli, kurkuma, nori vločky
Ak nemáme doma uvarený cícer z predošlých dní, tak začneme večer s prípravou, namočíme najlepšie cez noc a varíme v tlakovom hrnci s riasou kombu približne 20 minút.
Na oleji restujeme nakrájanú cibuľu, pridáme pretlačený cesnak.
Na drobno nakrájame mrkvu a cuketu, pridáme do hrnca.
Pridáme soľ, bobkový list a maha korenie, ak nemáme, postačí rasca a sušené koriandrové listy, dodajú jedlu veľmi dobrú chuť.
Nakoniec prisypeme cícer aj s trochou vody, v ktorej sa varil. Spolu dusíme približne 30 minút. Dochutíme tamari omáčkou, zahustíme v prípade potreby krátkym mixovaním v strede hrnca alebo použijeme na zahustenie pre deti trocha kuzu zmiešaného vo vode.
Všetko spolu vymiešame na hustejšie cestíčko a hádžeme do vriacej vody cez haluškár. Keď vyplávu na povrch, chvíľku ešte povaríme ako pri klasických haluškách, scedíme a podávame. Ak sa nám zvýšia aj na ďalší deň, výborné je ich ohriať na panvici na troške oleja a mierne opiecť.