RECEPTY

Polentové "zemiaky" so seitanom, parená brokolica, pickles


Vynikajúce polentové zemiaky s restovanou cibuľkou a petržlenovou vňaťou a k tomu restovaný seitan na póre. Ako príloha sa skvele hodí parená zelenina, v našom prípade brokolica a dobrušské pickles z kapusty a mrkvy. Alebo obľúbené domáce. Je dobré ak naučíme jesť deti kvasené potraviny, pôsobí blahodarne na zažívacie ústrojenstvo, obsahuje esenciálne aminokyseliny a vitamín C. Výborný obed či večera aj pre dospelých po malej úprave, na záver stačí seitan ochutiť tamari omáčkou a kvalitnou dijónskou horčicou bez konzervantov. Miesto pickles sa skvele hodí aj kvasená kapusta.

Polentové zemiaky
  • 1½ dc polenty
  • 4½ rastlinné mlieko/voda
  • štipka himalájskej soli a riasy arame
  • 1 cibuľa
  • 1PL sezamový olej
  • hrsť petržlenovej vňate
  • ½ čl rasce

Seitan

  • balenie seitanu špeciál
  • 10 cm póru
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1PL sezamový olej
  • dospelá verzia: tamari a dijónska horčica

Príloha

  • parená brokolica
  • dobrušské pickles/kvasená kapusta
  1. Najskôr začneme s prípravou polenty v predstihu, najlepšie ráno aby mala čas úplne vychladnúť. Uvaríme ju v 3 násobnom množstve mlieka so štipkou soli a štipkou riasy arame cca 20 minút. Premiestnime na veľký tanier v tenšej vrstve a necháme vychladnúť.
  2. Na oleji restujeme nakrájanú cibuľu na tenké plátky do chrumkava, pridáme rascu a na kocky nakrájanú polentu, restujeme, kým nebude polenta chrumkavá, primiešame vňať.
  3. Na ďalšej panvici restujeme na polmesiačiky nakrájaný pór, cesnak a seitan nakrájame na tenké plátky. K dospelej verzii pridáme na záver tamari a dijónsku horčicu podľa chuti.
  4. Tanier doplníme o parenú brokolicu a pickles. 

Pozn.: Ak si zvolíte polentu na raňajky, uvarte dvojnásobné množstvo a zvýši Vám na ďalší chod a jedlo je rýchle hotové. 

Dobrú chuť!


Počet videní: 45