Výborná, zdravá desiata alebo olovrant pre deti. Lekváre a džemy robievame z dozretého ovocia na slnku, ktoré sú prirodzene sladké a kyslejšie ovocie sladíme datľami. Tieto guľky sú výborné aj ako príloha na slano, jedávamé ich napríklad k rôznym prívarkom. Naše dieťa ich od malička rado jedáva len tak, čisté, chytí do ručičky a za chvíľku prázdny tanier.
• 1 dc pšena (štipka riasy arame)
• 3 dc rastlinného mlieka/vody
• 2 hrste ryžovej múky
• Posypanie: mletý mak, roztopené maslo alsan bio, domáci slivkový lekvár/datľový sirup
1. Pšeno 3krát sparíme vriacou vodou a varíme so štipkou soli a riasou arame v 3 násobnom množstve vody. Necháme vychladnúť. Tento krok si zvyčajne pripravím večer, aby som ráno šetrila čas.
2. Primiešame múku najlepšie rukami, vznikne nám kompaktné, lepivé cesto, z ktorého tvarujeme menšie guľky. (najlepšie mokrými rukami)
3. Do hrnca dáme vodu, ktorú ale udržiavame pod bodom varu, inak by sa guľky rozpadli. Sú hotové za pár minút, zistíme to tak, že vyplávu na povrch.
4. Podávame podľa chuti posypané makom, pokvapkané maslom a sladidlom podľa výberu.
Dobrú chuť!