Veľmi lahodná a zdravá krémová polievka ochutená zázvorom a umeoctom. Každý si chuť vyladí k dokonalosti podľa seba. Solíme s vedomím, že miso a umeocotom sú slané.
1 cibuľa
2-3 strúčiky cesnaku
2dc hrnček adzuki (s riasou kombu)
1PL maha korenie (zmes rasce, koriandru a horčičných semenien)
Česrtvý zázvor cca 2 cm
1PL bieleho misa
Himalájska soľ podľa chuti
2 dc domáca ovsená smotana (recept v pozn.)
Umeocot na ochutenie
Adzuki je dobre si predmáčať na pár hodín alebo cez noc.
Na sezamovom oleji restujeme nakrájanú cibuľu do sklovita,
pridáme cesnak, mahá korenie, zázvor a adzuki aj s vodou,
v ktorej sa predmáčala. Množstvo vody závisí od toho ako hustú polievku si želáte. (zvyknem dávať cca 5cm nad hladinu adzuki) Privedieme k varu, pridáme trocha riasy kombu
a varíme 15 minút v tlakovom hrnci alebo v bežnom hrnci do
zmäknutia cca 40 minút.
Osolíme, prilejeme ovsenú smotanu, chvíľu prehrejeme, aby sa
soľ stihla rozpustiť a odstavíme. Primiešame biele miso a mixujeme
tyčovým mixérom.
Polievku si v tanieri ochutíme umeoctom, môžeme posypať
pažítkou.
Pozn. : ovsená smotana - vo výkonnom mixéri mixujeme najprv 1 diel ovsených vločiek samostatne
a potom pridáme 2 diely vody a znova chvíľu mixujeme. Precedíme
cez husté sitko a domáca smotana je na svete. Nespotrebované množstvo
uskladníme v chladničke najlepšie v skle, vydrží pár dní. Ak chceme
jedlo zahustiť, netreba ju precediť.