RECEPTY

Zamatová cviklová


Veľmi chutná, zdravá a výdatná polievka. Keď si dieťa pýta dupľu, vždy je to úspech J Pšeno nám polievku krásne zahustí a pridá na živinách. Dospelácka porcia je vynikajúca so štipkou čilli na zvýraznenie chuti.  A domáca kešu smotana polievku dostane na vysoké priečky. 

  • 1PL olivový/slnečnicový olej
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 cvikly
  • 2 mrkvy
  • 1 stopka zeleru
  • 3PL pšena
  • Zeleninový vývar/voda na zaliatie
  • Trocha riasy dulce
  • Dochutenie: himalájska soľ, zázvor, umeocot
  • Posypanie: čerstvý kôpor/bazalka/koriander
  • Voliteľné: chilli, domáca kešu smotana/mandľové maslo    
  1. Na oleji restujeme nakrájanú cibuľu, cesnak, po chvíľke pridáme všetku zeleninu. Stopkový zeler krájame na drobno, aby pri mixovaní v polievočke neboli "vlasy".
  2. Pšeno si 3 krát prepláchneme vriacou vodou, aby sme ho zbavili horkosti, pridáme k zelenine.
  3. Zalejeme vývarom alebo vodou,  asi 1-2 cm nad zeleninu.  Alebo viac, ak máme radšej menej husté polievky. 
  4. Pridáme soľ, čerstvý alebo sušený zázvor, varíme do zmäknutia alebo ak použijeme tlakový hrniec, za 15 minút je polievka hotová. Na záver môžeme pridať kešu smotanu alebo 1PL mandľového masla na zjemnenie a povariť 1-2 minúty.
  5. Po dovarení pridáme riasu dulce a mixujeme na hladký krém, dochutíme umeoctom a bylinkami podľa chuti. 

POZN.: Domáca kešu smotana - vo výkonnom mixéri mixujeme najprv samostatne 1 diel kešu orechov a potom pridáme približne 2 diely filtrovanej vody a znova chvíľu mixujeme. Môžeme precediť cez husté sitko a domáca smotana je na svete. Nespotrebované množstvo uskladníme v chladničke najlepšie v skle, vydrží pár dní. Ak chceme jedlo zahustiť, netreba ju precediť.

Dobrú chuť!


Počet videní: 47