Veľmi chutná, zdravá a výdatná polievka. Keď si dieťa
pýta dupľu, vždy je to úspech J
Pšeno nám polievku krásne zahustí a pridá na živinách. Dospelácka porcia
je vynikajúca so štipkou čilli na zvýraznenie chuti. A domáca kešu smotana polievku dostane
na vysoké priečky.
- 1PL olivový/slnečnicový olej
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 cvikly
- 2 mrkvy
- 1 stopka zeleru
- 3PL pšena
- Zeleninový vývar/voda na zaliatie
- Trocha riasy dulce
- Dochutenie: himalájska soľ,
zázvor, umeocot
- Posypanie: čerstvý
kôpor/bazalka/koriander
- Voliteľné: chilli, domáca
kešu smotana/mandľové maslo
- Na oleji restujeme nakrájanú
cibuľu, cesnak, po chvíľke pridáme všetku zeleninu. Stopkový zeler krájame na
drobno, aby pri mixovaní v polievočke neboli "vlasy".
- Pšeno si 3 krát prepláchneme
vriacou vodou, aby sme ho zbavili horkosti, pridáme k zelenine.
- Zalejeme vývarom alebo
vodou, asi 1-2 cm nad zeleninu. Alebo viac, ak máme radšej menej husté
polievky.
- Pridáme soľ, čerstvý alebo sušený zázvor, varíme do zmäknutia alebo ak použijeme tlakový
hrniec, za 15 minút je polievka hotová. Na záver môžeme pridať kešu smotanu alebo 1PL mandľového masla na zjemnenie a povariť 1-2 minúty.
- Po dovarení pridáme riasu dulce a mixujeme
na hladký krém, dochutíme umeoctom a bylinkami podľa chuti.
POZN.: Domáca kešu smotana - vo výkonnom mixéri mixujeme najprv
samostatne 1 diel kešu orechov a potom pridáme približne 2 diely filtrovanej vody a znova chvíľu
mixujeme. Môžeme precediť cez husté sitko a domáca smotana je na svete.
Nespotrebované množstvo uskladníme v chladničke najlepšie v skle,
vydrží pár dní. Ak chceme jedlo zahustiť, netreba ju precediť.
Dobrú chuť!
Počet videní: 47
