Baklažán má veľa zdravotných benefitov za zmienku možno
stojí že je silný antioxidant a prečisťuje pečeň. Nielen v Indii ho
považujú za kráľa zeleniny, aj keď v skutočnosti ide o ovocie.
Baklažán prekrojíme a bohato
zasypeme soľou, necháme vypotiť, približne 20 minút, opláchneme po vodou
a nakrájame na kocky.
Na troche sezamového/olivového
oleja si opražíme na kolieska nakrájaný pór, s pretlačeným cesnakom
a rímskou rascou.
Pridáme nakrájanú cuketu
a baklažán, restujeme ešte chvíľu a podlejeme horúcim zeleninovým vývarom,
tak 1-2 cm nad zeleninu. Osolíme.
Varíme do zmäknutia 15 minút,
prilejeme smotanu, riasu dulce, lístky bazalky a mixujeme na hladký krém.
Do hotovej polievky pridáme biele miso, dodá polievku tú úžasnú chuť,
a znova mixujeme, ale už nevaríme aby si miso zachovalo svoje cenné živiny.
Môžeme pridať štipku chilli
a údenej papriky na zvýraznenie chuti. Servírujeme posypané píniovými orieškami opraženými na suchej
panvici, pokvapkáme kvalitným olivovým olejom a ozdobíme čerstvou
bazalkou.
Pozn. : rastlinnú smotanu nemusíme kupovať za drahé peniaze
a často aj s prídavnými látkami, jednoducho si ju vyrobíme doma.
Uvaríme si 2PL bielej ryže, prilejeme k nim asi 1 dc vody a ešte
chvíľu povaríme, pokojne aj rozvaríme, presunieme do vyššej nádoby
a tyčovým mixérom mixujeme. Vlejeme do polievky cez sito. Takúto smotanu
si môžete pripraviť aj vo väčšom množstve do zásoby.