RECEPTY

Úžasný baklažánový krém


Baklažán má veľa zdravotných benefitov za zmienku možno stojí že je silný antioxidant a prečisťuje pečeň. Nielen v Indii ho považujú za kráľa zeleniny, aj keď v skutočnosti ide o ovocie.

      • Sezamový olej/olivový
      • 1 menší pór
      • 3 strúčiky cesnaku
      • 1 baklažán
      • ½ cukety
      • Čerstvá bazalka
      • 1 čl Rímska rasca
      • Trocha riasy dulce
      • Ryžová smotana (najlepšie domáca, recept v pozn.)
      • Dochutenie : himalájska soľ, biele miso, olivový olej
      • Voliteľné: štipka chilli, údená paprika, píniové oriešky
      1. Baklažán prekrojíme a bohato zasypeme soľou, necháme vypotiť, približne 20 minút, opláchneme po vodou a nakrájame na kocky.
      2. Na troche sezamového/olivového oleja si opražíme na kolieska nakrájaný pór, s pretlačeným cesnakom a rímskou rascou.
      3. Pridáme nakrájanú cuketu a baklažán, restujeme ešte chvíľu a podlejeme horúcim zeleninovým vývarom, tak 1-2 cm nad zeleninu. Osolíme.
      4. Varíme do zmäknutia 15 minút, prilejeme smotanu, riasu dulce, lístky bazalky a mixujeme na hladký krém. Do hotovej polievky pridáme biele miso, dodá polievku tú úžasnú chuť, a znova mixujeme, ale už nevaríme aby si miso zachovalo svoje cenné živiny.
      5. Môžeme pridať štipku chilli a údenej papriky na zvýraznenie chuti. Servírujeme posypané  píniovými orieškami opraženými na suchej panvici, pokvapkáme kvalitným olivovým olejom a ozdobíme čerstvou bazalkou.

      Pozn. : rastlinnú smotanu nemusíme kupovať za drahé peniaze a často aj s prídavnými látkami, jednoducho si ju vyrobíme doma. Uvaríme si 2PL bielej ryže, prilejeme k nim asi 1 dc vody a ešte chvíľu povaríme, pokojne aj rozvaríme, presunieme do vyššej nádoby a tyčovým mixérom mixujeme. Vlejeme do polievky cez sito. Takúto smotanu si môžete pripraviť aj vo väčšom množstve do zásoby. 

      Dobrú chuť!


      Počet videní: 92