RECEPTY

Šošovicová s mangoldom a pohánkou


U nás veľmi obľúbená hustá polievka, čo zahreje najmä v zimných mesiacoch. Pre malé detičky je vhodná aj na večeru (s minimom soli), zasýti malé bruška na celú noc J 

  • 1 väčšia cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 dc zelenej/hnedej šošovice
  • ½ -1 dc pohánky
  • 2 mrkvy
  • Menší mangold
  • Kúsok riasy wakame
  • Dochutenie: rasca, himalájska soľ, majorán
  • Voliteľné: tamari/biele miso, petržlenová vňať/pažítka
  1. Na troche slnečnicového oleja restujeme do sklovita na drobno nakrájanú cibuľu, po chvíli pretlačíme cesnak, pridáme nakrájanú mrkvu s mangoldom a chvíľu restujeme.
  2. Šošovicu nie je nutné predmáčať, ale ak tak spravíme, skrátime dobu varenia a zachová si viac živín. Šošovicu a pohánku prepláchneme, primiešame k zelenine, pridáme rascu podľa chuti, zalejeme zeleninovým vývarom alebo vodou, množstvo podľa toho, akú hustú si polievku želáte. Pridáme riasu.
  3. Varíme do zmäknutia, cca 20 minút. Ak je šošovica mäkká, polievku osolíme podľa chuti, pridáme majorán a ešte chvíľu spolu povaríme.
  4. Na záver si polievku môžeme ochutiť tamari alebo bielym misom podľa chuti a posypať čerstvou bylinkou.

Miesto mangoldu môžeme použiť špenát. Ten ale pridáme na záver spolu so soľou.

Dobrú chuť!


Počet videní: 40