U nás veľmi obľúbená hustá polievka, čo zahreje najmä
v zimných mesiacoch. Pre malé detičky je vhodná aj na večeru (s minimom soli), zasýti malé
bruška na celú noc J
Na troche slnečnicového oleja restujeme do sklovita na
drobno nakrájanú cibuľu, po chvíli pretlačíme cesnak, pridáme nakrájanú mrkvu s mangoldom
a chvíľu restujeme.
Šošovicu nie je nutné predmáčať, ale ak tak spravíme,
skrátime dobu varenia a zachová si viac živín. Šošovicu a pohánku prepláchneme,
primiešame k zelenine, pridáme rascu podľa chuti, zalejeme zeleninovým
vývarom alebo vodou, množstvo podľa toho, akú hustú si polievku želáte. Pridáme riasu.
Varíme do zmäknutia, cca 20 minút. Ak je šošovica mäkká,
polievku osolíme podľa chuti, pridáme majorán a ešte chvíľu spolu
povaríme.
Na záver si polievku môžeme ochutiť tamari alebo bielym
misom podľa chuti a posypať čerstvou bylinkou.
Miesto mangoldu môžeme použiť špenát. Ten ale pridáme na záver spolu so soľou.