domáce špaldové ravioly plnené vegan tvarohom a kôprom (harvest moon)
voliteľné: pohánkové kváskové krutóny, klobaňa alebo iná alternatíva
Na oleji restujeme na drobno nakrájanú cibuľu do zlatista, pridáme pretlačený cesnak, na drobno nakrájanú zeleninu, osolíme a chvíľu spolu restujeme.
Pridáme paradajky, bylinky a štipku čili, zalejeme vývarom/vodou, privedieme k varu a pod pokrievkou dusíme cca 30 minút.
Prilejeme smotanu, chvíľu spolu povaríme. Odstavíme a dochutíme umeoctom a lahôdkovým droždím.
Polievka je výborná už v tomto prevedení, pri bezlepkovej variante postačia kváskové pohánkové krutóny opekané na troche olivového oleja s bazalkou a štipkou pretlačeného cesnaku.
Ak použijeme klobaňu alebo inú obľúbenú alternatívu, na troche olivového oleja opekáme do chrumkava a posypeme na polievku.
Ravioly robím z preosiatej celozrnnej špaldovej múky, štipky soli, trocha olivového oleja a filtrovanej vody, množstvo od oka, tak aby bolo cesto pružné a dobre sa s ním pracovalo. Cesto vaľkám na tenšie a pohárom vykrajujem kruh, stred naplním plnkou a takto naplnené cesto preložím na polovicu, prstami popritlačujem a konce ohnem do kruhu a znova prstami pritlačím, varíme v osolenej vode, cca 3 minúty.
Plnka - vegan tvaroh zmiešam s nasekaným kôprom, trocha soli a čierneho korenia.
Polievku servírujeme s domácimi raviolmi, takto máme sýtu, ľahkú večeru či obed plný zeleniny a výbornej chuti.