Čierny koreň je klasická zimná zelenina s kopou pozitív pre naše telo, žiaľ v našich domácnostiach málo využívaná. Skvele posilňuje imunitu, podporuje trávenie, reguluje krvný tlak, pomáha mozgu, nechtom a pokožke a navyše jeho chuť je veľmi jemná a nezameniteľná. V našej záhradke má čestné miesto.
sezamový olej
1 pór
5-6 ks čierneho koreňa
trocha vody s pár kvapkami citrónu
1L zeleninový vývar
1dc domácej kešu smotany (1diel kešu mixovaných na sucho, potom znova s 2 dielami vody)
soľ, čierne korenie, muškátový oriešok, pažítka na dochutenie
Čierny koreň ošúpeme a nakrájame na menšie kusy, hneď vložíme do trocha vody s pár kvapkami citrónu, inak koreň hneď začne hnednúť.
Na troche oleja restujeme nakrájaný pór, osolíme a zalejeme čiernym koreňom aj vodou s citrónom, pridáme vývar a varíme do zmäknutia.
Prilejeme kešu smotanu a necháme trocha prevariť, dochutíme čiernym korením a muškátovým orieškom, posypeme nasekanou pažítkou. Ja si rada pridám do polievky umeocot.