Táto polievka je u nás novou obľúbenou večerou či obedom. Je hustá a sýta, nahradí hlavný chod, je plná zeleniny a výrazných chutí, zjemnená kokosovým mliekom.
1PL sezamový olej
1 cibuľa
2-3 strúčiky cesnaku
1/2čl mletého zázvoru alebo čerstvý podľa chuti
2čl bio thajskej červenej kari pasty
2PL tamari omáčky
2PL limetková šťava
citrónová tráva a galangal
1PL ryžový sirup
soľ podľa chuti
zeleninový vývar (cca 700ml)
5PL kvalitného pomodora alebo miska krájaných paradajok
Na oleji restujeme na drobno nakrájanú cibuľu a cesnak, pridáme zázvor a kari pastu, chvíľu restujeme. Citrónovú trávu pomlátime valčekom aby uvoľnila silice a spolu s galangalom pridáme do hrnca. (ak nezoženieme je to stále výborná polievka aj bez týchto exorických surovín)
Pridáme pomodoro alebo paradajky, chvíľu spolu restujeme, zalejeme vývarom a kokosovým mliekom, varíme cca 15 minút. Pridáme tamari omáčku, limetku a sirup. Dôkladne premiešame alebo mixujeme tyčovým mixérom.
Pripravíme si tofu, nakrájame na kocky a na troche oleja restujeme do chrumkava, môžeme pridať na záver trocha tamari omáčky.
Shitake nakrájame na tenké rezančeky a restujeme do chrumkava na sezamovom oleji.
Ak sa rozhodneme pridať zeleninu, tak mrkvu a pag čoi krájame na plátky, ktoré restujeme na oleji.
Rezance varíme podľa návodu.
Do polievkových misiek dáme rezance, shitake, poprípade zeleninu, tofu a zalejeme polievkou, posypeme čerstvým koriandrom a sezamom.