RECEPTY

Tom yum vo vegan verzii


Táto polievka je u nás novou obľúbenou večerou či obedom. Je hustá a sýta, nahradí hlavný chod, je plná zeleniny a výrazných chutí, zjemnená kokosovým mliekom.

  • 1PL sezamový olej
  • 1 cibuľa
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 1/2čl mletého zázvoru alebo čerstvý podľa chuti
  • 2čl bio thajskej červenej kari pasty
  • 2PL tamari omáčky
  • 2PL limetková šťava
  •  citrónová tráva a galangal
  • 1PL ryžový sirup
  • soľ podľa chuti
  • zeleninový vývar (cca 700ml)
  • 5PL kvalitného pomodora alebo miska krájaných paradajok
  • plechovka kokosového mlieka
  • 1 údené tofu take it veggie
  • balenie shitake húb
  • ryžové rezance
  • koriander, sezam na posypanie
  • voliteľné: obľúbená zelenina - mrkva, pag čoi, klíčky
  1. Na oleji restujeme na drobno nakrájanú cibuľu a cesnak, pridáme zázvor a kari pastu, chvíľu restujeme. Citrónovú trávu pomlátime valčekom aby uvoľnila silice a spolu s galangalom pridáme do hrnca. (ak nezoženieme je to stále výborná polievka aj bez týchto exorických surovín)
  2. Pridáme pomodoro alebo paradajky, chvíľu spolu restujeme, zalejeme vývarom a kokosovým mliekom, varíme cca 15 minút. Pridáme tamari omáčku, limetku a sirup. Dôkladne premiešame alebo mixujeme tyčovým mixérom.
  3. Pripravíme si tofu, nakrájame na kocky a na troche oleja restujeme do chrumkava, môžeme pridať na záver trocha tamari omáčky.
  4. Shitake nakrájame na tenké rezančeky a restujeme do chrumkava na sezamovom oleji.
  5. Ak sa rozhodneme pridať zeleninu, tak mrkvu a pag čoi krájame na plátky, ktoré restujeme na oleji.
  6. Rezance varíme podľa návodu.
  7. Do polievkových misiek dáme rezance, shitake, poprípade zeleninu, tofu a zalejeme polievkou, posypeme čerstvým koriandrom a sezamom.

Dobrú chuť!


Počet videní: 17