RECEPTY

Cícerovo kokosová curry polievka


Vynikajúca, výdatná a sýta cícerová polievka s maslovou tekvicou a čiernou ryžou, nabitá antioxidantmi, vitamínmi a bielkovinami. Chuť vyladená kokosovým mliekom, chilli, čertvými bylinkami, chrumkavou zeleninou a kešu alebo obľúbenými semienkami. Komplexné jedlo, postačí ako hlavný chod. Vhodné aj pre deti, ak odoberieme pred dochucovaním, a nemusíme im variť zvlášť. Aj v takejto variante (cícer, tekvica, čierna ryža, umeocot) je prudko jedlá. J Ak si zvolíte čiernu ryžu na raňajky, uvarte si viac, obilnina v chladničke vydrží 3 dni. Strukoviny v chladničke zas pokojne vydržia aj týždeň. A takto to bude rýchlovka.

  • 1PL sezamový olej
  • 1 hrnček varený cícer
  • 1 cibuľa alebo 10cm póru
  • 3 strúčiky cesnak
  • ¼ menšia maslová tekvica
  • 2 stopky zeleru
  • 4PL domáceho pretlaku/2 sparené paradajky
  • Bio curry a chilli /Ostré bio curry podľa chuti
  • Plechovka kokosového mlieka
  • 10PL Varená čierna ryža, napr. z raňajok (3PL v surovom stave)
  • Posypanie: kešu/slnečnica pražené na sucho, čerstvá reďkovka, koriander, jarná cibuľka, limetka/umeocot
  1. Ak nemáme doma uvarený cícer a čiernu ryžu, namočíme na noc do vody a ďalší deň varíme podľa návodov. (cícer varíme s riasou kombu, ryžu s riasou arame a štipkou soli)
  2. Na sezamovom oleji restujeme nakrájanú cibuľu alebo pór, pretlačený cesnak, nakrájaný stopkový zeler a tekvicu. Ak dávam polievku aj ďeťom, časť odoberiem do nového hrnca, pridám cícer a ryžu, dochutím umeoctom. K dospeláckej verzii pridám ostré curry a sparené, ošúpané paradajky/pretlak, buď pokrájané na drobno alebo mixované.
  3. Zalejeme uvareným cícerom a vodou v ktorej sa varil, v prípade potreby dolejeme horúcim zeleninovým vývarom alebo vodou. Osolíme.
  4. Varíme do zmäknutia zeleniny, v tlakovom hrnci 15 minút. (V tejto fáze sú detské porcie hotové, pri podávaní primiešam varenú ryžu a čerstvé bylinky.)
  5. Prilejeme kokosové mlieko a chvíľu ešte povaríme.
  6. Pridáme uvarenú čiernu ryžu, množstvo závisi, podľa toho akú hustú polievku si želáte.
  7. Dochutíme umeoctom alebo limetkou.
  8. Podávame s čerstvou reďkovkou, jarnou cibuľkou, koriandrom a kešu alebo slnečnica pražená na suchej panvici.

Pozn.: ryžu môžete variť aj v polievke ale zelenina sa zafarbí a nebude mať takú lákavú farbu a kvôli dlhšej tepelnej úprave ryže sa zelenina dosť rozvarí.

Dobrú chuť!

 


Počet videní: 14