Vynikajúca, výdatná a sýta cícerová polievka s maslovou
tekvicou a čiernou ryžou, nabitá antioxidantmi, vitamínmi
a bielkovinami. Chuť vyladená kokosovým mliekom, chilli, čertvými
bylinkami, chrumkavou zeleninou a kešu alebo obľúbenými semienkami.
Komplexné jedlo, postačí ako hlavný chod. Vhodné aj pre deti, ak odoberieme
pred dochucovaním, a nemusíme im variť zvlášť. Aj v takejto variante (cícer, tekvica, čierna ryža, umeocot) je prudko jedlá. J
Ak si zvolíte čiernu ryžu na raňajky, uvarte si viac, obilnina
v chladničke vydrží 3 dni. Strukoviny v chladničke zas pokojne
vydržia aj týždeň. A takto to bude rýchlovka.
1PL sezamový olej
1 hrnček varený cícer
1 cibuľa alebo 10cm póru
3 strúčiky cesnak
¼ menšia maslová tekvica
2 stopky zeleru
4PL domáceho pretlaku/2 sparené
paradajky
Bio curry a chilli /Ostré
bio curry podľa chuti
Plechovka kokosového mlieka
10PL Varená čierna ryža, napr.
z raňajok (3PL v surovom stave)
Ak nemáme doma uvarený cícer
a čiernu ryžu, namočíme na noc do vody a ďalší deň varíme podľa
návodov. (cícer varíme s riasou kombu, ryžu s riasou arame
a štipkou soli)
Na sezamovom oleji restujeme
nakrájanú cibuľu alebo pór, pretlačený cesnak, nakrájaný stopkový zeler
a tekvicu. Ak dávam polievku aj ďeťom, časť odoberiem do nového hrnca,
pridám cícer a ryžu, dochutím umeoctom. K dospeláckej verzii pridám
ostré curry a sparené, ošúpané paradajky/pretlak, buď pokrájané na drobno
alebo mixované.
Zalejeme uvareným cícerom
a vodou v ktorej sa varil, v prípade potreby dolejeme horúcim
zeleninovým vývarom alebo vodou. Osolíme.
Varíme do zmäknutia zeleniny,
v tlakovom hrnci 15 minút. (V tejto fáze sú detské porcie hotové, pri
podávaní primiešam varenú ryžu a čerstvé bylinky.)
Prilejeme kokosové mlieko
a chvíľu ešte povaríme.
Pridáme uvarenú čiernu ryžu,
množstvo závisi, podľa toho akú hustú polievku si želáte.
Dochutíme umeoctom alebo
limetkou.
Podávame s čerstvou
reďkovkou, jarnou cibuľkou, koriandrom a kešu alebo slnečnica pražená na
suchej panvici.
Pozn.: ryžu môžete variť aj v polievke ale zelenina sa
zafarbí a nebude mať takú lákavú farbu a kvôli dlhšej tepelnej úprave
ryže sa zelenina dosť rozvarí.