Vynikajúca a výdatná polievka s kokosovým mliekom a čerstvým koriandrom. Čierna šošovica je prirodzeným zdrojom veľkého množstva živín a minerálov. Ma najvyšší obsah cenných bielkovín z pomedzi strukovín, prezýva sa aj rastlinným kaviárom.
sezamový olej
1 červená cibuľa
3 strúčiky cesnaku
1 batat
1-2 mrkvy
1 stopka zeleru sedana
1 dc beluga šošovice
3-5 plátkov zazvoru
1 plechovka kokosového mlieka
dochutenie: soľ, umeocot
posypanie: čierny sezam, čerstvý koriander, jarná cibuľka
Šošovicu varíme podľa návodu, najlepšie s kúskom riasy kombu.
Na troche oleja restujeme nakrájanú cibuľu na drobno do sklovita. Pridáme pretlačený cesnak, zázvor, soľ a chvíľu spolu restujeme.
Batát a mrkvu ošúpeme a nakrájame na kocky. Pridáme restovať k cibuľovému základu.
Podlejeme vodou tak aby bola zelenina zakrytá a s kúskom sedana varíme do zmäknutia cca 20 minút.
Po uvarení odstránime zázvor a sedano, prilejeme kokosové mlieko a necháme prevrieť, polievku mixujeme na hladký krém. Vmiešame uvarenú a scedenú belugu.
Polievku podávame posypanú koriandrom, cibuľkou a sezamom, dochutíme umeoctom.