Veľmi jednoduchá, rýchla polievka z mála ingrediencií ideálna na chladné dni prekvapí svojou vynikajúcou jemnou chuťou. Navyše kel obsahuje veľké množstvo minerálov, vitamínov a antioxidantov.
1-2PL sezamového oleja
1 cibuľa
2-3 strúčiky cesnaku
1/2 kelu
1 mrkva
zeleninový vývar/ voda s bobkovým listom a stopkou zeleru sedana
po 1čl mletej rasce, kurkumy a majoránu
himalájska soľ a čierne korenie podľa chuti
1-2PL mandľového masla
voliteľné: trocha dulse riasy
finálne dochutenie: trocha bielej miso pasty/tekka korenie a umeocot
posypanie: pražená slnečnica na sucho/kváskové krutóny
Na oleji restujeme na drobno nakrájanú cibuľu do sklovita, pridáme pretlačený cesnak, rascu a trocha soli, chvíľu spolu restujeme.
Pridáme nasekaný kel, chvíľu spolu restujeme a zalejeme vývarom alebo vodou, tak aby bola tekutina cca 1cm nad zeleninou alebo podľa toho ako hustú polievku máme radi.
Varíme 20 minút, odstránime sedano a bobkový list, ak sme ich použili. Pridáme majorán, dulse riasu, mandľové maslo, miso a mixujeme tyčovým mixérom na hladký krém.
V tanieri dochutíme trochou umeoctu, posypeme slnečnicou alebo krutónmi z kváskového chleba, napríklad pohankového.