Táto zdravá polievka plná sezónnej zeleniny a maslovej fazule doplnená o cesnakovo-pohánkové krutóny je fantastická, plná chutí aj vo veganskej variante.
- kvalitný olivový olej
- 1 väčšia cibuľa
- 5 strúčikov cesnaku
- 2dc bielej maslovej fazule
- 2 mrkvy
- 2 stopky zeleru sedana
- iná použitá zelenina : kvaka, pak choy (odroda čínskej kapusty), cuketa alebo čokoľvek práve rastie v záhrade
- 3PL domáceho pomodora/5 čerstvých paradajok
- hrsť petržlenovej vňate
- 1čl sušenej bazalky
- 2 bobkové listy
- himalájska soľ, čierne korenie podľa chuti
- voliteľné: krutóny z kváskového pohánkového chleba, lahodkové droždie na dochutenie miesto parmezánu
- Fazuľu namočíme cez noc do vody a varíme podľa návodu, najlepšie s kúskom riasy kombu.
- Na oleji restujeme na drobno nakrájanú cibuľu do zlatista, pridáme pretlačený cesnak.
- Zeleninu nakrájame na drobno a pridáme k cibuli, chvíľu restujeme, osolíme podľa chuti, primiešame pomodoro a bobkové listy.
- Primiešame uvarenú fazuľu, ja pridávam aj s vodou kde sa varila. Primiešame bylinky a varíme 20-30 minút do zmäknutia.
- Krutóny pripravíme na rozohriatej panvici na troche oleja a pretlačeného cesnaku, dôkladne opečieme do chrumkava.
- Polievku dochutíme čiernym korením a trochou lahôdkového droždia a podávame s krutónmi.
Počet videní: 45
