RECEPTY

Perfektná žihľavová polievka


Skutočne úžasná chuť veľmi zdravej polievky. Je to nádherne, čo všetko nám ponúka príroda a úplne zadarmo. Žihľavu zbierame v lese a aj deti zapojíme do zberu vyzbrojené rukavicami a potom si dáme všetci poriadnu naháňačku a takto nabití energiou šup domov pripraviť rýchlu, úžasnú a zdravú polievočku.

  • sezamový olej
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 mrkva
  • 1 petržlen
  • 1 zemiak alebo kúsok cuketky 
  • poriadna dávka čerstvej mladej žihľavy (dali sme väčšiu misku)
  • 1 čl rasce
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • bobkový list a stonka zeleru na vyvarenie
  • dochutenie: biele miso alebo tekka korenie, umeocot, 1PL mandľové maslo alebo trocha kešu smotany
  • voliteľné: obľúbené semienka pražené na sucho/krutóny, ľanový olej na pokvapkanie, vynikajúce na dochutenie pesto z medvedieho cesnaku
  1. Na troche sezamového oleja restujeme cibuľu nakrájnu na kocky do sklovita, pridáme pretlačený cesnak, rascu a zeleninu nakrájanú na menšie kúsky. Osolíme a zalejeme vodou pár cm nad hladinu. Varíme s bobkovým listom a sedanom cca 15 minút.
  2. Pridáme dobre opláchnutú mladú žihľavu (použijeme rukavice aby nás nepŕhlila), my pridávame poriadnu kopu, po uvarení jej v hrnci nikdy nie je dosť:) a varíme ďalších 10-15minút. 
  3. Odstránime bobkáč a sedano, dochutíme misom, umeoctom, orechovým maslom a mixujeme na hladký krém.
  4. Podávame pokvapkané ľanovým olejom s krutónami alebo semienkami a vynikajúce je dochutenie s pestom z medvedieho cesnaku.

Tip: pesto z medvedieho cesnaku pripravíme veľmi jednoducho, mixovaním čerstvých listov medvedieho cesnaku, kvalitného olivového oleja a trocha kvalitnej soli.

Dobrú chuť!


Počet videní: 28