Skutočne úžasná chuť veľmi zdravej polievky. Je to nádherne, čo všetko nám ponúka príroda a úplne zadarmo. Žihľavu zbierame v lese a aj deti zapojíme do zberu vyzbrojené rukavicami a potom si dáme všetci poriadnu naháňačku a takto nabití energiou šup domov pripraviť rýchlu, úžasnú a zdravú polievočku.
sezamový olej
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 mrkva
1 petržlen
1 zemiak alebo kúsok cuketky
poriadna dávka čerstvej mladej žihľavy (dali sme väčšiu misku)
1 čl rasce
soľ a čierne korenie podľa chuti
bobkový list a stonka zeleru na vyvarenie
dochutenie: biele miso alebo tekka korenie, umeocot, 1PL mandľové maslo alebo trocha kešu smotany
voliteľné: obľúbené semienka pražené na sucho/krutóny, ľanový olej na pokvapkanie, vynikajúce na dochutenie pesto z medvedieho cesnaku
Na troche sezamového oleja restujeme cibuľu nakrájnu na kocky do sklovita, pridáme pretlačený cesnak, rascu a zeleninu nakrájanú na menšie kúsky. Osolíme a zalejeme vodou pár cm nad hladinu. Varíme s bobkovým listom a sedanom cca 15 minút.
Pridáme dobre opláchnutú mladú žihľavu (použijeme rukavice aby nás nepŕhlila), my pridávame poriadnu kopu, po uvarení jej v hrnci nikdy nie je dosť:) a varíme ďalších 10-15minút.
Odstránime bobkáč a sedano, dochutíme misom, umeoctom, orechovým maslom a mixujeme na hladký krém.
Podávame pokvapkané ľanovým olejom s krutónami alebo semienkami a vynikajúce je dochutenie s pestom z medvedieho cesnaku.
Tip: pesto z medvedieho cesnaku pripravíme veľmi jednoducho, mixovaním čerstvých listov medvedieho cesnaku, kvalitného olivového oleja a trocha kvalitnej soli.