Výborná a krémová polievka aj bez mlieka, hustá vďaka petržlenu a ovseným vločkám.
2dc bielej maslovej fazule (kúsok riasy kombu)
miska nakrájaného petržlenu (moja ma cca 1L)
1 väčšia cibuľa
3strúčiky cesnaku
sezamový olej
zeleninový vývar/voda s mrkvou, sedanom a bobkovým listom
1dc ovsených bezlepkových vločiek
2PL čerstvý kôpor
dochutenie: soľ, umeocot, jablčný ocot
Fazuľu namočíme cez noc do vody, vodu zlejeme a varíme v novej vode najlepšie s riasou kombu do zmäknutia, v tlakovom hrnci je to cca 30 minút.
Na oleji restujeme do sklovita nakrájanú cibuľu, pridáme pretlačený cesnak, nakrájaný petržlen na kolieska, osolíme a zalejeme horúcim vývarom alebo vodou s mrkvou, sedanom a bobkovým listom. Varíme do zmäknutia.
Pridáme ovsené vločky, necháme 5 minúť postáť. Ak sme použili vodu miesto vývaru, nezabudnime vybrať mrkvu, sedano a bobkový list. Polievku mixujeme tyčovým mixérom. Vmiešame nasekaný kôpor a varenú fazuľu, ak chceme polievku rozriediť, môžeme pridať trocha vody z fazule.