Dokonalá mrvkovo zázvorová polievka s kokosovým mliekom plná umami chutí. Skvelo nahradí aj hlavný chod, je sýta, veľmi zdravá a taak chutná. Hodí sa kedykoľvek počas dňa, na raňajky nás skvele zasýti a naštartuje alebo plnohodnotný obed či večera. Ryžové rezance, chrumkavé tofu, parená či grilovaná obľúbená zelenina a čerstvé domáce klíčky s kopou čerstvého koriandra. Klíčky sme použili z mungo fazule, ktoré sme namočili na 12-24 hodín vo vode a nechali v tme odpočívať. Potom 2 až 3krát za deň prepláchnuť a nechať odkvapkať, znova v tme odpočívať. Za 2-3 dni sú pripravené na jedenie. Skladujeme v chladničke, sú výborné do polievok, na posypanie obľúbeného rizota či cestovín alebo na kváskový chlebík. Klíčky majú neskutočné množstvo vitamínov, minerálov, bielkovín a enzýmov, sú životodarnou energiou pre naše telo.
- 1-2PL sezamového oleja
- 1 cibuľa
- 2-3 strúčiky cesnaku
- miska nakrájanej mrkvy
- kúsok zázvoru (veľkosť palca)
- miska zeleninový vývar (alebo voda s kúskom sedana, bobkáča, petržl. vňate)
- kúsok riasy wakame (voliteľné)
- plechovka kokosového bio mlieka
- 1-2 PL hnedého misa (odporúčam genmai)
- himalájska soľ podľa chuti
- ryžové rezance/pohánkové soba
- zelenina: karfiol, kaleráb, bok choy, brokolica,... (čokoľvek, čo máme doma)
- čerstvé klíčky (použili sme domáce mungo)
- čerstvý koriander, sezam na posypanie
- voliteľné: čilli, citrónová šťava podľa chuti
- 1 balenie bieleho bio tofu (odporúčam take it veggie z Kaufu)
marináda na chrumkavé tofu (voliteľné)
- 2PL mandľové maslo (arašídové)
- 1PL tamari
- 1čl ryžový sirup
- 1čl kukuričný škrob/arrowroot
- Najskôr si pripravíme marinované tofu. Z tofu odstránime čo najviac tekutiny, zabalíme ho do utierky a na 10 minút zaťažíme. Nakrájame na kocky a obalíme v marináde, pečieme do chrumkava v rúre na 180 stupňov cca 15-20 minút.
- Na oleji restujeme nakrájanú cibuľu do sklovita, pridáme pretlačený cesnak, soľ, zázvor a mrkvu, chvíľu restujeme. Zalejeme vývarom a kokosovým mliekom, varíme spolu s riasou do zmäknutia, v tlakovom hrnci je polievka za 10 minút hotová. Môžeme odstrániť zázvor a mixujeme spolu s misom. Polievku môžeme dochutiť čilli a citrónovou šťavou.
- Zvolenú zeleninu paríme alebo restujeme na panvici.
- Rezance varíme podľa návodu.
- Servírujeme na spodok taniera rezance, zalejeme polievkou, pridáme pečené tofu, zeleninu, posypeme klíčkami, koriandrom a sezamom.
Počet videní: 52
