Paradajková s mrkvou, fazuľou a lieskovorieškovým pestom
Lahodná mrkvovo paradajková polievka s fazuľou so zaujívamým bylinkovo-orechovým pestom. Najlepšie chutí s kváskovou hriankou a v lete postačí ako hlavný chod.
1 PL olivového oleja
1 veľká cibuľa
2-3 strúčiky cesnaku
4 strúhané mrkvy na jemno
3PL domáceho pomodora/ 4 čertsvé paradajky
2 bobkové listy
2 dc suchej bielej fazule
podľa chuti himalájska soľ, umeocot
stopka zeleru sedana, čerstvého tymiánu a bazalky na vyvarenie
Pesto
hrsť čerstvej petržlenovej vňate/bazalky
hrsť lieskových orieškov (pražených na sucho)
1PL lahôdkové droždie
1-2 strúčiky cesnaku
soľ podľa chuti
2PL panenský olivový olej
Najskôr varíme fazuľu podľa návodu, najlepšie s kúskom riasy kombu.
Na oleji restujeme na drobno nakrájanú cibuľku a restujeme do zlatista, pridáme soľ, bobkový list, tymián, bazalku, pretlačený cesnak, mrkvu, sedano a znova restujeme.
Pridáme paradajky alebo pomodoro, chvíľu restujeme. Pridáme fazuľu aj s vodou, kde sa varila. Ak je to potrebné, môžeme pridať ešte zeleninový vývar alebo vodu, podľa toho ako hustú chceme mať polievku. Varíme 20-30 minút.
Odstránime bobkové listy, bylinky, sedano, odoberieme časť polievky (cca 2 naberačky) a mixujeme, čím polievku zahustíme.
Pesto pripravíme mixovaním všetkých ingrediencií. Časť pesta pridáme do polievky, zamiešame.
Polievku servírujeme pokvapkanú pestom a najlepšia je spolu s kváskovou hriankou.