RECEPTY

Paradajková s mrkvou, fazuľou a lieskovorieškovým pestom


Lahodná mrkvovo paradajková polievka s fazuľou so zaujívamým bylinkovo-orechovým pestom. Najlepšie chutí s kváskovou hriankou a v lete postačí ako hlavný chod.

  • 1 PL olivového oleja
  • 1 veľká cibuľa
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 4 strúhané mrkvy na jemno
  • 3PL domáceho pomodora/ 4 čertsvé paradajky
  • 2 bobkové listy
  • 2 dc suchej bielej fazule
  • podľa chuti himalájska soľ, umeocot
  • stopka zeleru sedana, čerstvého tymiánu a bazalky na vyvarenie

Pesto

  • hrsť čerstvej petržlenovej vňate/bazalky
  • hrsť lieskových orieškov (pražených na sucho)
  • 1PL lahôdkové droždie
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • soľ podľa chuti
  • 2PL panenský olivový olej
  1. Najskôr varíme fazuľu podľa návodu, najlepšie s kúskom riasy kombu.
  2. Na oleji restujeme na drobno nakrájanú cibuľku a restujeme do zlatista, pridáme soľ, bobkový list, tymián, bazalku, pretlačený cesnak, mrkvu, sedano a znova restujeme.
  3. Pridáme paradajky alebo pomodoro, chvíľu restujeme. Pridáme fazuľu aj s vodou, kde sa varila. Ak je to potrebné, môžeme pridať ešte zeleninový vývar alebo vodu, podľa toho ako hustú chceme mať polievku. Varíme 20-30 minút. 
  4. Odstránime bobkové listy, bylinky, sedano, odoberieme časť polievky (cca 2 naberačky) a mixujeme, čím polievku zahustíme.
  5. Pesto pripravíme mixovaním všetkých ingrediencií. Časť pesta pridáme do polievky, zamiešame.
  6. Polievku servírujeme pokvapkanú pestom a najlepšia je spolu s kváskovou hriankou.

Dobrú chuť!


Počet videní: 94