Vynikajúca polievka, ktorá sa u nás často v lete opakuje. Biela maslová fazuľa ma ochladzujúci účinok a tak spolu s citrónom sa hodí na horúce letné dni. A ešte k tomu čerstvý mladý kôpor, čo nám v záhradke začína rásť, je pre nás obľúbenou kombináciou chutí.
Fazuľu varíme podľa návodu, najlepšie s kúskom riasy kombu.
Na oleji restujeme na drobno nakrájanú cibuľu, pridáme pretlačený cesnak, na drobno nakrájanú mrkvu so zelerom. Jemne osolíme a chvíľu restujeme.
Pridáme na kocky nakrájaný ošúpaný batat, bobkové listy, zalejeme vodou, (môžeme použiť vodu z fazule) pár cm nad zeleninu. Varíme cca 15 minút do zmäknutia zeleniny.
Časť polievky odoberieme a mixujeme spolu s misom, vrátime späť do hrnca, pridáme nasekaný špenát s kôprom a štipku čilli. Ochutíme citrónom a umeoctom podľa chuti.