Výborná kombinácia medvedieho cesnaku, bazalky, voňavého tekka korenia a čerstvých cherry paradajok. Rýchle zhotovená a navyše liečivá polievka prekvapivých chutí.
1PL olivového oleja
1 cibuľa
1 miska hrášku
3 misky medvedieho cesnaku
trocha mletej rasce a sušenej bazalky
himalájska soľ a citrónová šťava podľa chuti
1L alebo viac zeleninového vývaru
1dc domáca kešu smotana/ovsená (recept v pozn.)
štipka tekka korenia na finálne dochutenie
posypanie: slnečnica, kváskové krutóny, cherry paradajky s pár listami medvedieho cesnaku s bazalkou, olivovým olejom a umeoctom
Na oleji restujeme na drobno nakrájanú cibuľu do zlatista, pridáme hrášok, rascu a osolíme podľa chuti, zalejeme vývarom (množstvo, podľa toho, ako hustú polievku máme radi) a necháme chvíľu povariť, kým hrášok nezmäkne.
Pridáme medvedí cesnak, rastlinnú smotanu a varíme 2-3 minúty.
Ochutíme citrónovou šťavou.
Cherry paradajky nakrájame na drobno s pár listami medvedieho cesnaku, ochutíme pár kvapkami olivového oleja, umeoctu a štipkou sušenej bazalky.
Polievku podávame posypanú troškou tekka korenia, dodá zaujímavú chuť a vôňu a navyše je liečivé, posypeme slnečnicou praženou na sucho alebo kváskovými krutónami a trochou paradajok.
Pozn. - 1 diel kešu orechov/ovsené vločky mixujeme vo výkonnom mixéri, pridáme 2 diely vody s 1PL lahôdkového droždia, znova mixujeme na hladkú smotanu.