Naša ďalšia obľúbená hustá zeleninová polievka s maslovou fazuľou a slzovkou, na ktorú sa vždy veľmi tešíme. Odkedy sme zaradili do jedálnička slzovku, škôlkárske choroby nás obchádzajú. Táto prirodzene bezlepková obilnina pomáha pri zahlienení, posilňuje činnosť vnútorných orgánov, bojuje so zápalmi v tele, upravuje trávenie, slúži ako prírodné probiotikum, pomáha pri zbavovaní tuku a pri kardiovaskulárnych problémoch a je navyše taak chutná. Chuťou pripomína lieskové oriešky. Konzumuje sa v malých množstvách, zvykneme si ju pridávať k pšenu ako prílohu k obľúbenému jedlu alebo ako raňajkovú kašu.
125g bielej maslovej fazule (s kúskom riasy kombu)
1-2PL panenského olivového oleja
1 väčšia cibuľa
3 strúčiky cesnaku
2 mrkvy
3 stonky zeleru
1 kapia/červená paprika
1 cuketa
1 pak choi (druh čínskej kapusty)/hrnček kelu
cca 3dc fľaša domáceho pomodora/pretlaku
3-4 PL slzovky
1čl sušenej bazalky
1čl sušeného oregana
2 bobkové listy
himalájska soľ podľa chuti
Fazuľu predmáčame najlepšie cez noc a varíme s riasou kombu do zmäknutia, v tlakovom hrnci je za cca 25 minút hotová. Nevadí ak nebude úplne mäkká, dovarí sa ešte v polievke so zeleninou.
Slzovku premyjeme a predmáčame aspoň na dve hodiny alebo cez noc ako fazuľu.
Na oleji restujeme do sklovita nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak.
Zvyšnú zeleninu nakrájame na drobno a chvíľu restujeme spolu s cibuľou. Pridáme pomodoro, slzovku, bylinky s bobkovými listami a fazuľu aj s vodou, v ktorej sa varila.
Dolejeme filtrovanou vodou podľa potreby a ako hustú polievku máme radi. Osolíme podľa chuti a varíme cca 20 minút.
Hotovú polievku môžeme pokvapkať avokádovým panenským olejom a dochutiť pár kvapkami umeoctu.