RECEPTY

Toskánska fazuľová so slzovkou


Naša ďalšia obľúbená hustá zeleninová polievka s maslovou fazuľou a slzovkou, na ktorú sa vždy veľmi tešíme. Odkedy sme zaradili do jedálnička slzovku, škôlkárske choroby nás obchádzajú. Táto prirodzene bezlepková obilnina pomáha pri zahlienení, posilňuje činnosť vnútorných orgánov, bojuje so zápalmi v tele, upravuje trávenie, slúži ako prírodné probiotikum, pomáha pri zbavovaní tuku a pri kardiovaskulárnych problémoch a je navyše taak chutná. Chuťou pripomína lieskové oriešky. Konzumuje sa v malých množstvách, zvykneme si ju pridávať k pšenu ako prílohu k obľúbenému jedlu alebo ako raňajkovú kašu.

  • 125g bielej maslovej fazule (s kúskom riasy kombu)
  • 1-2PL panenského olivového oleja
  • 1 väčšia cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 3 stonky zeleru
  • 1 kapia/červená paprika
  • 1 cuketa
  • 1 pak choi (druh čínskej kapusty)/hrnček kelu
  • cca 3dc fľaša domáceho pomodora/pretlaku
  • 3-4 PL slzovky
  • 1čl sušenej bazalky
  • 1čl sušeného oregana
  • 2 bobkové listy
  • himalájska soľ podľa chuti
  1. Fazuľu predmáčame najlepšie cez noc a varíme s riasou kombu do zmäknutia, v tlakovom hrnci je za cca 25 minút hotová. Nevadí ak nebude úplne mäkká, dovarí sa ešte v polievke so zeleninou. 
  2. Slzovku premyjeme a predmáčame aspoň na dve hodiny alebo cez noc ako fazuľu.
  3. Na oleji restujeme do sklovita nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. 
  4. Zvyšnú zeleninu nakrájame na drobno a chvíľu restujeme spolu s cibuľou. Pridáme pomodoro, slzovku, bylinky s bobkovými listami a fazuľu aj s vodou, v ktorej sa varila.
  5. Dolejeme filtrovanou vodou podľa potreby a ako hustú polievku máme radi. Osolíme podľa chuti a varíme cca 20 minút.
  6. Hotovú polievku môžeme pokvapkať avokádovým panenským olejom a dochutiť pár kvapkami umeoctu. 

Dobrú chuť!


Počet videní: 80