Polievka z koreňovky, mungo a pohánkovej mrveničky
Výborná, výživná polievka nabitá vitamínmi, minerálmi a bielkovinami. Polievka z čerstvej koreňovej zeleniny s domácou pohánkovo ryžovou mrveničkou a mungo fazuľkou sa u nás často opakuje.
1-2PL sezamový olej
1 cibuľa
2-3 strúčiky cesnaku
1čl rasce
1 kaleráb
1 stopka zeleru sedana
1 šálka koreňovej zeleniny (použila som mrkvu, petržlen, paštrňák)
5 šálok filtrovanej vody
kúsok riasy kombu
1 dc mungo fazuliek
himalájska soľ podľa chuti
hrsť čerstvej petržlenovej vňate
voliteľné: na finálne ochutenie biele miso
domáca mrvenička
1dc pohánková múka (+1PL navyše v prípade potreby)
1dc ryžová múka
1dc filtrovaná voda
štipka kurkumy
Mungo je lepšie namočiť vo vode na pár hodín alebo cez noc.
Na oleji restujeme nakrájanú cibuľu a cesnak, pridáme rascu a všetku zeleninu nakrájanú na malé kúsky, chvíľu restujeme.
Pridáme namočenú mungo, zalejeme vodou a varíme s riasou kombu do zmäknutia, v tlakovom hrnci stačí 12-15 minút.
Kým sa varí polievka, pripravíme si mrveničku zmiešaním všetkých ingrediencií na tuhšie nelepivé cesto, necháme 5 minút odstáť. Nastrúhame na hrubom strúhadle.
Do polievky hodíme mrveničku, vňať a osolíme podľa chuti, necháme pár minút povariť.
My si polievku v tanieri ochutíme bielym misom alebo domácou srirachou.