RECEPTY

Vynikajúca kelová polievka s údeným tofu a hubami


Táto polievka je u nás veľmi obľúbenou, nakoľko sme podľahli čaru tejto úžasnej a chutnej zeleniny, je výdatná a sýta a je nutrične komplexným jedlom pre vegánov. Budúci rok ma kel čestné miesto v našej záhradke. Kel ma nezvyčajne vysoký obsah nutričných látok, je krásnym príkladom toho, že príroda do tých najobyčajnejších rastlín vloží toľko bohatstva. Za zmienku stojí okrem mnohých pozitív na naše telo, že kel obsahuje najviac vitamínu E zo všetkej zeleniny a tak nám dokázateľne pomáha zastavovať proces starnutia a omladzuje organizmus. Takže sa najeme do mladosti :) 

  • 1-2PL sezamový olej
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 1 menší kel
  • 1 balenie organického údeného tofu (používame z Kaufu)
  • balenie šampiňónov/2 hrste sušených hríbov
  • 4PL pohánky
  • 1PL mahá korenie/1čl rasce
  • 1bobkový list
  • 1čl mletej papriky (voliteľné)
  • kúsok wakame riasy
  • čerstvá petržlenová vňať
  • dochutenie: himalájska soľ, domáca sriracha/čilli, umeocot podľa chuti
  1. Na oleji restujeme nakrájanú cibuľu, po chvíli pridáme pretlačený cesnak, mahá korenie, bobkový list, na drobno nakrájanú mrkvu a kel, šampiňóny na plátky a chvíľu restujeme. 
  2. Pridáme pohánku, mletú papriku, premiešame a zalejeme filtrovanou vodou, pár cm nad zeleninu alebo podľa toho ako hustú polievku máme radi. Osolíme podľa chuti a spolu s riasou varíme 15-20 minút.
  3. Tofu nakrájame na drobno a restujeme na troche sezamového oleja do chrumkava. Môžeme pokvapkať tamari omáčkou na zvýraznenie chuti a pridáme do polievky. Necháme chvíľu prejsť varom spolu s vňaťou aby sa chute prepojili. Tofu môžete variť v polievke na začiatku ale bude mať menej výraznú chuť. 
  4. Hotovú polievku ochutíme srirachou a umeoctom podľa chuti.

Dobrú chuť!


Počet videní: 7