Jednoduchá, zdravá a veľmi chutná číra polievka s riasou hijiki, ktorá vyzerá ako morský rezanček. Na dosiahnutie silného vývaru netreba použiť hneď bujón, stačí v polievke vyvariť pár orechov, ľubovoľnú riasu, stopkový zeler, zbytky hocijakej nedojedenej zeleniny a máme silný vývar plný vitamínov a minerálov.
1-2PL sezamového oleja
1 cibuľa
cesnak podľa chuti
5 ks mladých mrkvičiek
2 ks petržlenu/ 1 ks kaleráb
pár listov bielej kapusty
na vyvarenie: 2 vlašské orechy, stopka zeleru, paprika, riasa hijiki
himalájska soľ, rasca podľa chuti
dochutenie: umeocot alebo tamari
2PL petržlenovej vňate
posypanie: jarná cibuľka, kváskové krutóny
Na oleji restujeme nakrájanú cibuľu do zlatista. Pridáme nahrubo nastrúhanú mrkvu s petržlenom, nakrájanú kapustu.
Pridáme rascu a chvíľu ešte restujeme, osolíme, zalejeme 2l filtrovanej vody.
Varíme spolu s pár rezančekmi riasy hijiky, orechmi a zvyšnou zeleninou 15-20 minút.
Na záver pretlačíme cesnak, množstvo podľa chuti, primiešame petržlenovú vňať.
V tanieri ochutíme umeoctom alebo tamari omáčkou, posypeme nakrájanou jarnou cibuľkou a kváskovými krutómani.