Vynikajúca a veľmi zdravá polievka z koreňovej zeleniny, kurkumy, mungo fazuliek a ciroku, varená s riasou wakame a ochutená umeoctom. Vhodná aj pre malé deti ako hlavný chod.
2PL sezamového oleja
1 väčšia cibuľa
2-3 strúčiky cesnaku
5 ks mrkvy
4 ks petržlenu
4 stopky zeleru
3PL ciroku
150ml mungo fazuliek
kúsok riasy wakame
1čl kurkuma
1čl rasca
himalájska soľ a umeocot podľa chuti
3PL petržlenovej vňate
voliteľné: štipka čilli na zvýraznenie chuti pre dospelých
Mungo fazuľky namočíme do vody aspoň na 2 hodiny a varíme cca 20 minút, najlepšie s kúskom riasy kombu.
Na oleji restujeme nakrájanú cibuľu do sklovita, pridáme nakrájaný cesnak, rascu a kurkumu.
Pridáme prepláchnutý cirok a zeleninu nakrájanú približne na rovnaké kúsky.
Zalejeme horúcou filtrovanou vodou alebo zeleninovým vývarom (pár cm nad hladinu) a spolu s riasou wakame a soľou varíme do zmäknutia, v tlakovom hrnci je polievka za 15 minút hotová.
Pridáme petržlenovú vňať. Odoberieme asi tretinu polievky a mixujeme na hladký krém, vrátime k zvyšnej polievke. Dochutíme umeoctom, môžeme pridať štipku čilli na zvýraznenie chuti.