RECEPTY

Zeleninová s mungo a cirokom


Vynikajúca a veľmi zdravá polievka z koreňovej zeleniny, kurkumy, mungo fazuliek a ciroku, varená s riasou wakame a ochutená umeoctom. Vhodná aj pre malé deti ako hlavný chod.

  • 2PL sezamového oleja
  • 1 väčšia cibuľa
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 5 ks mrkvy
  • 4 ks petržlenu
  • 4 stopky zeleru
  • 3PL ciroku
  • 150ml mungo fazuliek
  • kúsok riasy wakame
  • 1čl kurkuma
  • 1čl rasca
  • himalájska soľ a umeocot podľa chuti
  • 3PL petržlenovej vňate 
  • voliteľné: štipka čilli na zvýraznenie chuti pre dospelých
  1.  Mungo fazuľky namočíme do vody aspoň na 2 hodiny a varíme cca 20 minút, najlepšie s kúskom riasy kombu.
  2.  Na oleji restujeme nakrájanú cibuľu do sklovita, pridáme nakrájaný cesnak, rascu a kurkumu.
  3. Pridáme prepláchnutý cirok a zeleninu nakrájanú približne na rovnaké kúsky. 
  4. Zalejeme horúcou filtrovanou vodou alebo zeleninovým vývarom (pár cm nad hladinu) a spolu s riasou wakame a soľou varíme do zmäknutia, v tlakovom hrnci je polievka za 15 minút hotová.
  5. Pridáme petržlenovú vňať. Odoberieme asi tretinu polievky a mixujeme na hladký krém, vrátime k zvyšnej polievke. Dochutíme umeoctom, môžeme pridať štipku čilli na zvýraznenie chuti.

Počet videní: 26