RECEPTY

Krémová zo žltého hrachu


Výdatná a lahodná polievka nabitá bielkovinami. Hrach má omladzujúce účinky, stimuluje rast buniek a rast svalovej hmoty pri športe, aktivizuje bunkový metabolizmus, spevňuje vlasy a väzivové tkanivá, zlepšuje zrakovú schopnosť, pomáha pri zápche, detoxikuje organizmus, znižuje hladinu cholesterolu a tukov v krvi, obsahuje vysoké množstvo antioxidantov, pomáha predchádzať známkam starnutia, zlepšuje pleť, pomáha pri prevencii vrások, obsahuje vysoké množstvo železa, minerálov, vitamínu C, vitamínu K, vitamínu D a mnoho ďalších živín, čo zlepšuje našu imunitu a umožňuje bojovať proti infekciám a chorobám. Všetci vieme, že všetko, čo jeme, má vplyv na naše telo.

  • 2 a pol dc žltého hrachu
  • kúsok riasy kombu
  • 1 cibuľa
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 2 petržleny
  • zeleninový vývar alebo filtrovaná voda
  • rasca, himalájksa soľ,
  • čerstvá saturejka/majorán
  • dochutenie: tamari/umeocot podľa chuti
  • voliteľné: štipka čilli
  1. Hrach dôkladne premyjeme a na noc namočíme do vody.
  2. Na troche sezamového oleja restujeme nakrájanú cibuľu, pridáme nakrájaný cesnak.
  3. Mrkvu a petržlen nakrájame a pridáme k cibuli. Pridáme rascu podľa chuti a chvíľu ešte restujeme.
  4. Pridáme vopred namočený hrach s kúskom riasy kombu, zalejeme vývarom alebo vodou tak, aby bola pár centimetrov nad hrachom a varíme do zmäknutia. V tlakovom hrnci cca 30 minút.
  5. Polievku osolíme podľa chuti a chvíľu ešte povaríme aby sa soľ stihla rozpustiť a nezaťažila ľadviny. 
  6. Pridáme bylinku podľa výberu a mixujeme tyčovým mixérom na hladký krém.
  7. Polievku ochutíme tamari omáčkou alebo umeoctom. Môžeme pridať štipku čilli na zvýraznenie chuti.
  8. Podávame s kváskovými bezlepkovými krutónmi alebo na sucho opraženými semienkami tekvice.

Dobrú chuť!


Počet videní: 109