Lahodná, výdatná a sýta polievka so zeleninou a quinoou. Saturejku používame ako náhradu čierneho korenia, má pikantnú korenistú chuť, avšak nedráždi žalúdok. Do jedla ju treba pridávať vždy na konci varenia, aby nezhorkla. Pôsobí protizápalovo, znižuje krvný tlak, je výborná na trávenie a bohatá na minerály, bojuje proti črevným parazitom, pôsobí ako afrodiziakum, odvar z nej uľaví chorým dýchacím cestám.
1PL sezamový olej
1 cibuľa
2-3 strúčiky cesnaku
1-2 mrkva
1-2 stopka zeleru
2 menšie cukety
3PL quinoi
2½ dc bielej maslovej fazule (s trochou riasy kombu)
dochutenie: rasca, himalájska soľ, umeocot
½ -1 PL čerstvej saturejky /petržlenová vňať/tymian
Najskôr uvaríme fazuľu, ktorú sme na noc máčali vo vode, s kúskom riasy kombu. V tlakovom hrnci je hotová za 25 minút.
Na oleji restujeme na drobno nakrájanú cibuľu, pridáme pretlačený cesnak. Mrkvu a zeler nakrájame na kocky a restujeme chvíľu s cibuľou.
Pridáme nakrájanú cuketu, prepláchnutú quinou vriacou vodou a rascu.
Zalejeme uvarenou fazuľou aj s vodou, v ktorej sa varila, osolíme podľa chuti, ak je to potrebné dolejeme ešte filtrovanou vodou, pár cm nad hustú zmes alebo podľa toho ako hustú polievku máme radi. Varíme 15 minút alebo pokým nezmäkne zelenina.
Na konci pridáme saturejku, dochutíme umeoctom a môžeme podávať.