RECEPTY

Vegan tuniaková nátierka


Naša domáca klasika, či už prídu návštevy alebo rýchla večera. Cícerová nátierka, kde je netradične použitý kokos, netreba sa však obávať vo finálnej verzii nie je cítiť. Nori vločky dodajú rybí nádych a navyše podporujú imunitu, zbavujú telo ťažkých kovov, alkalizujú krv a veľa ďalších pozitív. Môžeme nimi posypať hotové jedlo podobne ako petržlenovou vňaťou. Aquafabu považujem za najväčší objav, nie je to nič nedostupné, je to voda z dobre uvareného cíceru vyšlahaná rovnako ako vaječný bielok. Odporúčam cícer s vodou nechať dobre vychladiť v chladničke, lepšie sa nám vyšľahá do tuha. A všetko sa spotrebuje, nič sa nevyhodí. J

  • 250g varený cícer
  • ½ hrnček sušený kokos (voliteľné)
  • ¼ hrnček aquafaba s pár kvapkami umeoctu(vyšľahaná voda z uvareného cíceru)
  • 40 g červená cibuľa
  • 40 g stopkový zeler
  • 9 g petržlenový vňaťka
  • 70 g kvasená uhorka
  • 1PL nori vločky (dodajú rybiu chuť aj vôňu)
  • 1 PL tahini (sezamové maslo)
  • 1 čl kvalitnej dijónskej horčice
  • 1 PL lahôdkové droždie
  • čierne korenie a Čierna soľ – KALA NAMAK podľa chuti (dodá vaječnú chuť, vysoký obsah železa a iných minerálov)
  1. Cícer namočíme cez noc a spolu s riasou kombu uvaríme podľa návodu alebo tlakovom hrnci 25-30 minút.
  2. Kokos varíme vo vode približne 30 minút, kvôli zbaveniu typickej nasladlej vône.
  3. Cícer s vodou, v ktorej sa varil, dáme vychladený do chladničky zatuhnúť na pár hodín, voda z neho bude mať konzistenciu vaječného bielka a krásne sa nám vyšľahá do tuha. Poslúži ako náhrada majonézy, či veganézy a nátierka nude nadýchaná.
  4. Aquafabu šľaháme mixérom podobne ako bielka s pár kvapkami umeoctu do tuha, potrvá to približne 5 minút.
  5. Do vyššej nádoby presunieme scedený uvarený cícer, scedený kokos, polovicu cibule a polovicu kvasenej uhorky a všetky zvyšné ingrediencie okrem aquafaby. Mixujeme tyčovým mixérom.
  6. Zvyšnú cibuľu a uhorku nakrájame na drobno a pridáme s vyšľahanou aquafabou k nátierke. Jemne ručne premiešame. Dochutíme čiernou soľou a korením.
  7. Podávame na domácom kváskovom (bezlepkovom) chlebe s čerstvou zeleninou a mikrobylinkami.

Dobrú chuť!


Počet videní: 69