Naša domáca klasika, či už prídu návštevy alebo rýchla
večera. Cícerová nátierka, kde je netradične použitý kokos, netreba sa však
obávať vo finálnej verzii nie je cítiť. Nori vločky dodajú rybí nádych
a navyše podporujú imunitu, zbavujú telo ťažkých kovov, alkalizujú krv
a veľa ďalších pozitív. Môžeme nimi posypať hotové jedlo podobne ako petržlenovou
vňaťou. Aquafabu považujem za najväčší objav, nie je to nič nedostupné, je to
voda z dobre uvareného cíceru vyšlahaná rovnako ako vaječný bielok.
Odporúčam cícer s vodou nechať dobre vychladiť v chladničke, lepšie
sa nám vyšľahá do tuha. A všetko sa spotrebuje, nič sa nevyhodí. J
250g varený cícer
½ hrnček sušený kokos (voliteľné)
¼ hrnček aquafaba s pár
kvapkami umeoctu(vyšľahaná voda z uvareného cíceru)
40 g červená cibuľa
40 g stopkový zeler
9 g petržlenový vňaťka
70 g kvasená uhorka
1PL nori vločky (dodajú rybiu
chuť aj vôňu)
1 PL tahini (sezamové maslo)
1 čl kvalitnej dijónskej horčice
1 PL lahôdkové droždie
čierne korenie a Čierna soľ – KALA NAMAK
podľa chuti (dodá vaječnú chuť,
vysoký obsah železa a iných minerálov)
Cícer namočíme cez noc a spolu
s riasou kombu uvaríme podľa návodu alebo tlakovom hrnci 25-30 minút.
Kokos varíme vo vode približne 30
minút, kvôli zbaveniu typickej nasladlej vône.
Cícer s vodou, v ktorej
sa varil, dáme vychladený do chladničky zatuhnúť na pár hodín, voda z neho
bude mať konzistenciu vaječného bielka a krásne sa nám vyšľahá do tuha.
Poslúži ako náhrada majonézy, či veganézy a nátierka nude nadýchaná.
Aquafabu šľaháme
mixérom podobne ako bielka s pár kvapkami umeoctu do tuha, potrvá to
približne 5 minút.
Do vyššej nádoby presunieme
scedený uvarený cícer, scedený kokos, polovicu cibule a polovicu kvasenej
uhorky a všetky zvyšné ingrediencie okrem aquafaby. Mixujeme tyčovým mixérom.
Zvyšnú cibuľu a uhorku
nakrájame na drobno a pridáme s vyšľahanou aquafabou k nátierke.
Jemne ručne premiešame. Dochutíme čiernou soľou a korením.
Podávame na domácom kváskovom (bezlepkovom) chlebe s čerstvou zeleninou a mikrobylinkami.