Toto je naša najobľúbenejšia nátierka zo všetkých. Najlepšia je na kváskovej (bezlepkovej) hrianke s mikrobylinkami. (semienka určené na klíčenie zasadené do zeminy, na rozdiel od klíčkov potrebujú svetlo a konzumuje sa len stonka a listy)
Na oleji restujeme cibuľu do
chrumkava, vyberieme na obrúsok a necháme odkvapkať prebytočný tuk.
Na tej istej panvici restujeme
nakrájané šampiňóny, osolíme, prípadne posypeme lahôdkovým droždím
a počkáme kým sa nevyparí všetka tekutina. Preložíme do vyššej
nádoby.
Znova na tú istú panvicu dáme
kyslú kapustu, chvíľu opražíme a tiež presunieme do nádoby, spolu so šampiňónmi a cibuľovými chipsami mixujeme na hladký krém,
podľa potreby ochutíme tamari.
Ak do teplej nátierky primiešame trocha vegan masla, celá zjemnie alebo nátierku premiestnime do zatváracieho pohára
a vrch zalejeme roztopeným vegan maslom, ktoré sa na teplej hrianke krásne
rozpustí. Jednak vydrží dlhšie, nedostane sa k nej vzduch a chuť je
lahodnejšia.